Președintele Comisiei Europene pledează în PE pentru reducerea dependenţei UE de materii prime necesare în tehnologie

Posted by
Share Button

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a prezentat miercuri în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg un plan de reducere a dependenţei UE de materiile prime necesare în industria tehnologică, relatează DPA.

„Vrem să extragem mai multe minereuri şi minerale aici în Uniunea Europeană. Vrem să ne dezvoltăm capacităţile de procesare până la cel puţin 40% din consumul anual”, a anunţat Ursula von der Leyen, subliniind importanţa reciclării.

Materii prime critice sunt necesare în telefoane, vehicule electrice, cipuri, baterii, panouri solare şi turbine eoliene, a spus ea, adresându-se eurodeputaţilor.

UE primeşte 98% din resursele de pământuri rare şi 93% din cele de magneziu din China, a spus Ursula von der Leyen.

„Dacă vrem să fim independenţi, trebuie să ne consolidăm şi să ne diversificăm urgent lanţurile de aprovizionare”, a spus ea.

Comisia Europeană urmează să prezinte joi o serie de proiecte de lege pentru a ameliora competitivitatea blocului comunitar în materie de tehnologii curate şi în domeniul cercetării.

Comisia îşi propune, de asemenea, ca UE să producă cel puţin 40% din tehnologia curată necesară în blocul comunitar, să emită permise şi să creeze scheme de ajutor de stat mai simple.

Von der Leyen a mai spus că ţările UE ar trebui să crească cheltuielile pentru cercetare şi a promis eforturi pentru a reduce birocraţia pentru companiile mici şi mijlocii şi costurile de implementare a legilor UE.

Comisia Europeană încearcă să dezvolte competitivitatea blocului comunitar în materie de tehnologii cu emisii zero după ce SUA şi China a anunţat subvenţii majore pentru acest sector.

227
Share Button

Leave a Reply