ASBIS încheie un alt an dificil cu rezultate foarte bune

Posted by
Share Button

ASBIS Enterprises Plc, un important distribuitor cu valoare adăugată, dezvoltator și furnizor de produse, soluții și servicii din domeniul TIC și IoT pentru piețele din Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA), a generat rezultate financiare foarte bune în 2022 și și-a îndeplinit previziunile, depășindu-le chiar, la nivelul profitului net.

Din cauza războiului din Ucraina, Grupul și-a reorganizat vânzările, concentrându-se pe piețele în creștere și neafectate de conflicte. Datorită acestui fapt, veniturile din vânzări în 2022 s-au ridicat la aproape 2,7 miliarde USD, ceea ce, comparativ cu cifra record de 3,1 miliarde obținută în 2021, înseamnă o scădere de doar 13%. În ciuda scăderii veniturilor, profitul net în această perioadă a rămas extrem de ridicat și s-a apropiat de nivelul record în 2021, ajungând la 75,9 milioane USD, față de 77,1 milioane USD, în 2021.

Numai în trimestrul al patrulea din 2022, ASBIS a generat venituri de 780,3 milioane USD, în timp ce profitul net a fost de 28,7 milioane USD, egalând profitabilitatea aceluiași trimestru din 2021, care a fost cea mai mare din istoria ASBIS.

ALTE EVENIMENTE IMPORTANTE ÎN 2022:

Cea mai mare țară ASBIS din punct de vedere al vânzărilor a fost Kazahstanul cu o creștere foarte rapidă, în timp ce regiunea CIS (cu o cotă de aproape 52%) și țările din Europa Centrală și de Est (cu o cotă de peste 24%) au avut cea mai mare pondere în veniturile Grupului.

Polonia se numără printre cele 10 țări cu cele mai mari venituri din Grup, ocupând locul 8, cu venituri de 85,8 milioane USD (o creștere de 10% față de aceeași perioadă a anului trecut).

ASBIS a  depășit la nivelul profitului net prognoza financiară pentru 2022, majorată pe 7 noiembrie 2022, care presupunea generarea de venituri între 2,6 miliarde USD și 2,8 miliarde USD și profit net după impozitare între 70,0 milioane USD și 74,0 milioane USD.

La data de 1 decembrie 2022, Grupul a efectuat o plată intermediară de dividende din profitul anului 2022 în valoare de 0,20 USD per acțiune (un total de 11.100.000 USD), acesta fiind al șaptelea an consecutiv în care compania plătește dividende acționarilor săi.

ASBIS a decis să facă o mișcare strategică și să lanseze o nouă divizie de business în domeniul roboticii - ASBIS Robotic Solutions (AROS) și a creat brandul CRON Robotics. Piața coboților este de așteptat să valoreze câteva sute de miliarde de dolari în următorii ani.

Grupul dezvoltă o rețea de showroom-uri Apple - în prezent este reseller autorizat de produse Apple pe 11 piețe și administrează o rețea de 27 de magazine, planificându-și extinderea acesteia.

„Anul trecut a schimbat complet felul în care arată piețele pe care operăm”, a declarat Serhei Kostevitch, CEO al ASBIS Group. „În contextul războiului din Ucraina, am realizat practic imposibilul și am ieșit cu bine dintr-o situație dificilă, cu perspective de dezvoltare pentru următorii ani.”

„Ne-am reorganizat activitatea, concentrându-ne pe piețele în creștere care nu au fost afectate de război, ne-am extins portofoliul de produse și ne-am axat pe segmente mai profitabile și pe dezvoltarea de noi piețe. De asemenea, am lansat o divizie de robotică, care își propune să se adreseze unei piețe ce ar putea valora până la câteva sute de miliarde de dolari în următorii ani. În ciuda veniturilor mai mici decât în 2022, profitabilitatea noastră rămâne practic la nivelul celui mai bun an din istoria noastră de peste 30 de ani, 2021. Așa că suntem mai mult decât mulțumiți de acest an dificil, din care am ieșit cu bine.”

„Anul 2022 a fost unul important pentru ASBIS Romania: am reușit să ne adaptăm noului context de afaceri post pandemie și să ne reinventăm, introducând în portofoliu noi mărci cum sunt brandul de lux Loewe și marca proprie de electrocasnice inteligente AENO”, spune Bogdan Constantinescu, General Manager ASBIS Romania. „Divizia de roboți colaborativi înființată de ASBIS Group anul trecut are o echipă dedicată din România, formată din 5 persoane. În 2023 – anul în care ASBIS Romania sărbătorește 25 de ani de la înființare – prioritățile noastre sunt dezvoltarea noii divizii de coboți și creșterea în zona de proiecte, prin intermediul echipei VAD.”

ASBIS a generat rezultate financiare foarte bune în perioada discutată. Grupul a reușit să compenseze în mare măsură efectele negative ale războiului din Ucraina concentrându-se pe dezvoltare și investiții pe piețele neconflictuale.

ASBIS a îndeplinit prognoza financiară majorată pentru 2022, la nivel net aceasta fiind depășită.

Conform previziunii financiare revizuite în creștere, publicate pe 7 noiembrie 2022, Grupul urma să genereze în 2022 venituri din vânzări între 2,6 miliarde USD și 2,8 miliarde USD și profit net după impozitare între 70,0 milioane USD și 74,0 milioane USD.

173
Share Button

Leave a Reply