Cererea slabă de PC-uri și tablete, de după pandemie, forțează companiile să reducă prețurile pe parcursul unui an întreg, pentru prima oară din 2015

Posted by
Share Button

Livrările globale de PC-uri și tablete vor ajunge la 384,8 milioane de bucăți în 2023, în scădere cu 15,2% față de anul precedent, potrivit unei prognoze revizuite a International Data Corporation (IDC). Iar cererea slabă din partea consumatorilor a dus la o scădere a prețurilor, trend ce va continua pe tot parcursul anului.

Din totalul previzionat pentru acest an, 134 de milioane de unități sunt tablete, o scădere de 17,1% și 250,8 sunt PC-uri, un minus de 14,1%.

„În ultimii doi ani, prețurile medii de vânzare (ASPs) au crescut semnificativ ca rezultat al penuriei de componente, inflației, perturbărilor logistice și schimbărilor rapide în mixul de produse”, a adăugat Linn Huang, vicepreședinte de cercetare la IDC în domeniul dispozitivelor și afișajelor. „Odată cu tranziția de la penurie la excedent, am observat o scădere a prețurilor ca urmare a lichidării și regresiei mixului de produse. Se preconizează că acest trend va continua pe tot parcursul anului, cu o scădere a prețurilor medii de vânzare (ASPs) de 2,8%, ajungând la 700 de dolari. Aceasta ar reprezenta prima scădere a prețurilor medii de vânzare pe parcursul unui an întreg din 2015.”

Cererea a continuat să scadă odată cu deteriorarea sau stagnarea multor indicatori macroeconomici în ultimele luni, ceea ce a dus la revizuirea prognozei. Cu toate acestea, IDC se așteaptă ca piața să se redreseze în 2024, cu un volum global de aproximativ 403,1 milioane de unități pe parcursul anului, urmând să crească la 425 de milioane până la sfârșitul anului 2027.

„Pe măsură ce economia globală a continuat să se confrunte cu dificultăți, consumatorii au redus cheltuielile, iar cumpărătorii comerciali amână achizițiile”, a declarat Jitesh Ubrani, manager de cercetare la IDC Mobility and Consumer Device Trackers. „Cererea consumatorilor este în pericol de a se diminua, deoarece aceștia revin la obiceiurile dinaintea pandemiei, când PC-ul nu era în centrul nevoilor lor zilnice de calcul. Cu toate acestea, se așteaptă o creștere a achizițiilor comerciale în 2024, ceea ce va contribui la creșterea pieței de PC-uri peste nivelul pre-pandemie.”

246
Share Button

Leave a Reply