Microsoft și Amazon domină piața de cloud, cu venituri cumulate de peste 6 ori mai mari față de Google Cloud

Posted by
Share Button

Serviciile în cloud au devenit indispensabile în era digitală în care trăim și au revoluționat modul în care companiile, dar și oamenii gestionează, stochează și accesează datele proprii. Pe piața serviciilor în cloud, Microsoft și Amazon domină competiția, generând venituri masive cu produsele lor precum Azure și Amazon Web Services (AWS), ultimul fiind dezvoltat și în România.

Microsoft și Amazon au generat fiecare în jur de 80 miliarde de dolari în anul 2022, cu produse precum Azure și Amazon Web Services (AWS). Cu toate că divizia de cloud a Google a contribuit în parte la succesul companiei în ultimul trimestru și a înregistrat pentru a doua oară consecutiv profit, conform CNBC, compania condusă de CEO-ul Sundar Pichai nu a reușit să se apropie de veniturile înregistrate de Microsoft și Amazon în acest subsegment anul trecut.

Între ianuarie și decembrie 2022, compania-mamă Alphabet a înregistrat venituri de doar aproximativ 26 miliarde de dolari din produsele sale pentru cloud, care includ nu doar platforma Google Cloud propriu-zisă, ci și pachetul de productivitate Google Workspace.

Alibaba Cloud a ocupat locul patru cu venituri de aproximativ 12 miliarde de dolari în anul precedent.

”Lipsa transparenței în cadrul fiecărui subsegment face dificilă compararea directă a succesului diferitelor platforme. În timp ce Alphabet include produsul său destinat consumatorilor finali, Google Workspace, în totalul veniturilor din cloud, situația este și mai puțin clară pentru divizia Intelligent Cloud a Microsoft. Aici, în afara ofertei de găzduire Azure, sunt incluse, de exemplu, veniturile din serverele SQL, GitHub și serviciile pentru întreprinderi. Deși Amazon are o abordare mai puțin transparentă și separă prost unitățile de afaceri, veniturile din AWS sunt exclusiv legate de găzduirea în cloud. Din acest motiv, compania lui Jeff Bezos probabil că conduce piața în acest subsegment printr-o marjă semnificativă”, arată analiștii Statista.

Un alt indiciu în acest sens este un document care a apărut în contextul disputelor legale dintre Comisia Federală de Comerț (FTC) din SUA și Microsoft cu privire la achiziția companiei Activision Blizzard, care cuantifică precis veniturile din Azure pentru anul fiscal 2022. Conform documentului, platforma de găzduire în cloud a Microsoft a generat aproximativ 34 miliarde de dolari în venituri între iulie 2021 și iunie 2022 – semnificativ mai puțin decât a generat Amazon cu AWS în anul calendaristic 2022.

237
Share Button

Leave a Reply