Huawei creează fabrici secrete pentru a construi microcipuri într-o încercare de a evita sancțiunile SUA

Posted by
Share Button

Dacă punem alături gigantul chinez, de mult timp în vizorul Statelor Unite, și semiconductorii, rezultatul este o constelație de fabrici secrete pentru producția de microcipuri, răspândite în toată China. Asta ar putea relansa Huawei, după ce compania a luptat pentru supraviețuire, așa cum a recunoscut anul trecut patronul și fondatorul Ren Zhengfei într-o scrisoare către angajați.

Compania primește deja aproximativ 30 de miliarde de dolari finanțare de la stat pentru a reuși în acest domeniu, iar Huawei ar fi construit deja două fabrici și urmează să ridice încă trei. Care e siretlicul? Potrivit Semiconductor Industry Association, un grup de lobby american, Huawei ar construi fabricile sub numele altor companii, pentru a evita restricțiile. Dacă aceste fabrici funcționează fără sigla Huawei ar putea fi dificil pentru furnizori să știe cu cine au de-a face în realitate. Mulți giganți americani și-au arătat până acum interesul pentru menținerea legăturilor comerciale cu China. Administratorii Intel și Qualcomm, două nume mari din sector, au fost recent la Beijing. Dar și aceștia se tem de o posibilă apariție a unui adevărat campion național chinez al semiconductorilor, finanțat de guvernul lui Xi Jinping.

Deja în iulie, Huawei și-a exprimat intenția de a relua producția de cipuri de ultimă generație în colaborare cu Semiconductor Manufacturing International Co. (SMIC), principalul actor chinez din sector. Dacă într-adevăr Huawei ar avea deja propriile fabrici, cursa în producția de chipuri s-ar complica. Guvernul chinez pune pe masă stimulente și subvenții curiașe, cele 30 de miliarde de dolari pe care Huawei le-ar fi primit, ar fi aproape egale cu stimulentele prevăzute de Chips and Science Act, adoptat anul trecut de Washington.

201
Share Button

Leave a Reply