Apple prelungeşte acordul cu Arm pentru dezvoltarea cipurilor

Posted by
Share Button

Apple şi Arm şi-au prelungit acordul în ceea ce priveşte cipurile, acord care va depăşi ca durată anul 2040. Acordul privind dezvoltarea cipurilor dintre Arm şi Apple a fost prelungit până după 2040, a descoperit Reuters în documentele pregătite pentru listarea Arm la bursă.

Documentele în cauză nu oferă detalii despre înţelegerea dintre cele două companii, dincolo de faptul că Apple foloseşte designul Arm pentru a dezvolta cipuri pentru propriile dispozitive.

Dezvoltarea cipurilor proprii s-a dovedit o strategie câştigătoare pentru Apple, care a făcut economii de când şi-a câştigat independenţa de Intel şi a reuşit să dezvolte chipset-uri chiar mai performante.

Arm se pregăteşte de listarea la bursă, de pe urma căreia proprietarul SoftBank speră să obţină în jur de 52 de miliarde de dolari.

Arm şi-a depus dosarul actualizat F-1 la Comisia pentru bursă şi valori mobiliare din SUA, prezentând ambiţiile sale de a deveni din nou o companie cotată la bursă.

Anterior, compania a fost listată dublu, la Londra şi New York, înainte de preluarea sa de către SoftBank, pentru 32 de miliarde de dolari, în 2016.

În calitate de companie britanică, Arm se califică ca emitent privat străin în SUA, iar acţiunile sale vor conta ca acţiuni depozitare americane, sau ADS.

Compania va lista 95,5 milioane de ADS-uri la un interval de preţ cuprins între 47 şi 51 dolari.

La capătul superior al acestui interval, CNBC estimează că Arm va strânge probabil până la 4,87 miliarde de dolari. La capătul inferior, IPO ar aduce 4,49 miliarde de dolari de capital proaspăt pentru Arm.

Arm încearcă să-şi intensifice investiţiile în cercetare şi dezvoltare, în special în timp ce urmăreşte creşterea în spaţiul inteligenţei artificiale, cu unele dintre cipurile sale mai noi.

Compania a lansat recent noi cipuri destinate în mod special AI şi cazurilor de utilizare a învăţării automate.

La capătul superior al intervalului de preţuri, Arm ar atinge, de asemenea, o evaluare totală de 52 de miliarde de dolari, conform calculelor CNBC. La nivelul de jos, evaluarea sa ar fi sub 50 de miliarde de dolari.

Doar 9,4% din acţiunile Arm vor fi tranzacţionate liber la bursa Nasdaq din New York, iar SoftBank se aşteaptă să deţină aproximativ 90,6% din acţiunile în circulaţie ale companiei, după finalizarea IPO.

Aranjorii listării au opţiunea de a cumpăra până la 7 milioane de acţiuni depozitare americane suplimentare, în valoare de 735 de milioane de dolari.

Dacă vor alege să cumpere aceste acţiuni, proprietatea SoftBank asupra Arm va fi redusă la 89,9%, a spus compania.

Lista Arm se pregăteşte să fie cea mai mare IPO a unei companii de tehnologie din acest an.

Investitorii speră că listarea ar putea da o nouă viaţă unei pieţe IPO, care a fost în mare parte îngheţată din 2022.

Apariţia provocărilor macroeconomice şi geopolitice, de la invazia Rusiei în Ucraina până la creşterea ratelor dobânzilor la băncile centrale, a dus la o scădere masivă a evaluărilor tehnologice anul trecut, care, la rândul său, a făcut ca firmele din domeniul tehnologiei să răspundă la deciziile de listare.

Arm vede o oportunitate uriaşă de venituri potenţiale pentru tehnologia sa, despre care a declarat în dosarul său pentru IPO o piaţă totală adresabilă (TAM) de 202,5 miliarde de dolari în 2022.

Firma vede că aceasta va creşte la 246,6 miliarde de dolari până la sfârşitul anului calendaristic care se încheie în 31 decembrie 2025, reprezentând o rată de creştere anuală compusă de 6,8%.

Arm susţine că designurile de procesoare şi platformele software eficiente din punct de vedere energetic sunt integrate în peste 250 de miliarde de cipuri la nivel global, în produse, de la senzori şi smartphone-uri până la supercomputere.

Compania estimează că deţine o cotă de aproximativ 48,9% din piaţa proiectării semiconductoarelor.

Alţi jucători, cum ar fi Intel şi AMD , au avut dificultăţi pentru a ajunge din urmă cu proiectarea propriilor arhitecturi de cipuri.

Guvernul Regatului Unit a sperat iniţial că Arm se va lista la Bursa de Valori din Londra, dar compania a dat în schimb o lovitură majoră ambiţiilor Marii Britanii de a deveni principalul hub tehnologic global, optând pentru New York.

Centrul financiar din SUA are o bază profundă de investitori instituţionali şi analişti, care au o înţelegere strânsă a sectorului tehnologic.

Deja mai multe mari companii de tehnologie, printre care Apple, Nvidia, Alphabet, Intel, Samsung şi AMD, au stabilit că vor investi între $25 de milioane şi $100 de milioane în Arm, la momentul listării la bursă.

163
Share Button

Leave a Reply