Ministerul de Interne al Germaniei plănuieşte să forţeze operatorii de telecomunicaţii să reducă utilizarea echipamentelor Huawei şi ZTE în reţelele lor 5G, după ce o analiză a evidenţiat o dependenţă excesivă de aceşti furnizori chinezi, a spus un oficial guvernamental, citat de Reuters.
Ministerul a conceput o abordare eşalonată pentru a evita prea multe întreruperi, deoarece operatorii elimină toate componentele critice de la furnizorii chinezi din reţelele lor de bază 5G până în 2026, a spus oficialul.
Operatorii, precum Deutsche Telekom şi Vodafone, ar trebui să reducă, de asemenea, ponderea componentelor chineze în reţelele lor RAN şi de transport până la maximum 25%, până la 1 octombrie 2026, a spus oficialul, care a refuzat să fie numit.
Huawei reprezintă în prezent 59% din reţelele 5G RAN ale Germaniei, potrivit unui sondaj al companiei de consultanţă în telecomunicaţii Strand Consult.
În regiuni deosebit de sensibile, cum ar fi capitala Berlin, sediul guvernului federal, tehnologia chineză nu ar trebui folosită deloc, a spus oficialul.
Ministerul de Interne doreşte să-şi prezinte abordarea cabinetului de săptămâna viitoare, dar s-ar putea confrunta cu opoziţie din partea Ministerului pentru Afaceri Digitale, din cauza temerilor că ar putea afecta progresul deja lent al Germaniei în ceea ce priveşte digitalizarea.
Germania este considerată ca fiind în întârziere cu implementarea setului de instrumente pentru măsuri de securitate pentru reţelele 5G al Uniunii Europene.
Măsurile au fost convenite în urmă cu trei ani, pentru a reduce utilizarea furnizorilor pe care blocul îi consideră ”de risc ridicat”, inclusiv Huawei şi ZTE, din cauza preocupărilor legate de posibile sabotaje sau spionaj.
Cele două companii neagă că echipamentele lor prezintă un risc de securitate.
Săptămâna trecută, guvernul a declarat, ca răspuns la o anchetă parlamentară, că nu a interzis până acum utilizarea de noi componente critice chineze în reţelele 5G, de când o lege de securitate IT care îi permite să facă acest lucru a intrat în vigoare în mai 2021.
”Este de neînţeles că (ministrul de Interne Nancy) Faeser încă permite folosirea componentelor Huawei în reţelele noastre mobile”, a declarat Reinhard Brandl, purtătorul de cuvânt al politicii digitale al grupării parlamentare a conservatorilor de opoziţie.
Ministerul de Interne nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.
Utilizarea Huawei de către Germania, în special, a fost supusă atenţiei publice în ultimii doi ani, având în vedere poziţia mai dură a guvernului faţă de China şi încercarea de a-şi reduce dependenţa de ţări individuale, în urma crizei energetice determinate de dependenţa Germaniei de gazul rusesc.
Ministerul de Interne a ajuns la concluzia că este ”p necesitate urgentă” de a acţiona pentru a evita un al doilea Nord Stream, a spus oficialul, referindu-se la conductele menite să aducă gaze ruseşti ieftine în Germania, dar care nu mai sunt în uz.
248