Microsoft şi Amazon, investigate în Marea Britanie pentru dominaţia lor pe piaţa de cloud computing

Posted by
Share Button

Autorităţile britanice de reglementare în domeniul concurenţei au fost însărcinate să investigheze dominaţia Microsoft şi Amazon pe piaţa de cloud computing, relatează CNBC.

Organismul de supraveghere a pieţei media Ofcom a transmis joi ancheta pentru investigaţii suplimentare către Autoritatea pentru Concurenţă şi Pieţe, demarând procesul.

Ofcom a spus că a identificat caracteristici care fac mai dificil pentru companiile din Marea Britanie schimbarea furnizorilor de cloud sau utilizarea mai multor servicii cloud şi că este ”în special îngrijorat” de poziţia liderilor de piaţă Amazon şi Microsoft.

”Unele companii din Marea Britanie ne-au spus că sunt îngrijorate că este prea dificil să schimbi sau să combini şi să potriveşti furnizorul de cloud şi nu este clar dacă funcţionează bine concurenţa”, a declarat Fergal Farragher, directorul Ofcom responsabil de studiul de piaţă, într-un comunicat de joi.

”Aşadar, transferăm piaţa către CMA pentru o analiză suplimentară, pentru a ne asigura că clienţii de  afaceri continuă să beneficieze de serviciile cloud.”

Ofcom este îngrijorat de faptul că aşa-numiţii ”hyperscalers”, precum Amazon Web Services şi Microsoft Azure, limitează concurenţa pe piaţa cloud computing.

Acestea sunt companii care permit companiilor de orice tip să îndeplinească sarcini de calcul critice - cum ar fi stocarea şi gestionarea datelor, livrarea de conţinut, analiză şi informaţii - prin internet, mai degrabă decât prin servere stocate la faţa locului sau ”la locaţie”.

Un purtător de cuvânt al Amazon a declarat într-un comunicat de joi că compania nu este de acord cu constatarea Ofcom.

Microsoft nu a fost imediat disponibil pentru comentarii, atunci când a fost contactat de CNBC.

AWS şi Microsoft Azure sunt cei mai mari jucători de pe piaţă.

Soluţia cloud AWS se adresează în primul rând startup-urilor, în timp ce Microsoft acordă prioritate întreprinderilor mari.

AWS şi Microsoft Azure reprezintă aproximativ 60% până la 70% din cheltuielile în cloud, conform unei estimări Ofcom.

Combinate, Amazon, Microsoft şi Google generează aproximativ 81% din veniturile de pe piaţa serviciilor de infrastructură cloud din Marea Britanie, conform Ofcom, care estimează că piaţa valorează 15 miliarde de lire sterline (18,2 miliarde de dolari).

Investigaţia CMA vine pe fondul adoptării rapide a AI, serviciile cloud, care sunt activate de centrele de date vaste, stau la baza multor modele de AI generative consumatoare de energie, cum ar fi ChatGPT de la OpenAI, Bing Chat de la Microsoft şi Bard de la Google.

Autoritatea pentru Concurenţă şi Pieţe a declarat că salută sesizarea Ofcom, adăugând că spaţiul cloud ”stă la baza unei game întregi de servicii online – de la reţelele sociale până la modelele de fundaţie AI”.

248
Share Button

Leave a Reply