Pe un nou front în războiul tehnologic dintre SUA şi China, administraţia preşedintelui Joe Biden se confruntă cu presiuni din partea unor parlamentari pentru a restricţiona companiile americane să lucreze la o tehnologie de cipuri disponibilă gratuit şi utilizată pe scară largă în China, o mişcare care ar putea schimba modul în care industria tehnologică globală colaborează transfrontalier, relatează Reuters.
În discuţie este RISC-V, care se pronunţă ”risc cinci”, o tehnologie open-source care concurează cu tehnologia costisitoare a companiei britanice de proiectare software şi semiconductori Arm Holdings.
RISC-V poate fi folosită ca ingredient cheie pentru orice, de la un cip pentru smartphone la procesoare avansate pentru inteligenţa artificială.
Unii parlamentari, inclusiv doi preşedinţi republicani de comisii din Camera Reprezentanţilor, senatorul republican Marco Rubio şi senatorul democrat Mark Warner, îndeamnă administraţia lui Biden să ia măsuri cu privire la RISC-V, invocând motive de securitate naţională.
Parlamentarii şi-au exprimat îngrijorarea că Beijingul exploatează o cultură a colaborării deschise între companiile americane pentru a-şi promova propria industrie a semiconductorilor, ceea ce ar putea eroda poziţia actuală de lider a SUA în domeniul cipurilor şi ar putea ajuta China să îşi modernizeze armata.
Comentariile lor reprezintă primul efort major de a pune constrângeri asupra activităţii companiilor din SUA pe RISC-V.
Reprezentantul Mike Gallagher, preşedintele comisiei restrânse a Camerei pentru China, a declarat că Departamentul pentru Comerţ trebuie ”să solicite oricărei persoane sau companie americană să primească o licenţă de export înainte de a colsbora cu entităţile din RPC (Republica Populară Chineză) pentru tehnologia RISC-V.”
Asemenea solicitări de a reglementa RISC-V sunt cele mai recente din lupta dintre SUA şi China privind tehnologia cipurilor, care a escaladat anul trecut cu restricţii mari la export, despre care administraţia Biden a spus Chinei că le va actualiza luna aceasta.
”PCC (Partidul Comunist Chinez) abuzează de RISC-V pentru a ocoli dominaţia SUA asupra proprietăţii intelectuale necesare pentru proiectarea cipurilor. Americaniini nu ar trebui să susţină o strategie de transfer tehnologic din RPC care serveşte la degradarea legilor de control al exporturilor din SUA”, a declarat reprezentantul Michael McCaul, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei, pentru Reuters.
McCaul a spus că doreşte acţiuni din partea Biroului pentru Industrie şi Securitate, partea Departamentului de Comerţ care supraveghează reglementările privind controlul exporturilor şi că ar urma să adopte legislaţia dacă aceasta nu se va concretiza.
Biroul ”examinează în mod constant peisajul tehnologic şi mediul ameninţărilor şi evaluează în mod continuu cum să aplicăm cel mai bine politicile noastre de control al exporturilor pentru a proteja securitatea naţională şi a proteja tehnologiile de bază”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Comerţ într-un comunicat.
”China comunistă dezvoltă o arhitectură open-source pentru a evita sancţiunile noastre şi pentru a-şi dezvolta industria de cipuri. Dacă nu ne extindem controalele la export pentru a include această ameninţare, China ne va depăşi într-o zi ca lider global în proiectarea de cipuri”, a declarat Rubio pentru Reuters.
”Mă tem că legile noastre de control al exporturilor nu sunt echipate pentru a face faţă provocării software-ului open-source – fie în proiecte avansate de semiconductori precum RISC-V sau în domeniul AI – şi este nevoie de o schimbare dramatică de paradigmă”, a spus Warner într-o declaraţie pentru Reuters.
RISC-V este supravegheat de o fundaţie nonprofit cu sediul în Elveţia, care coordonează eforturile companiilor cu scop de profit pentru a dezvolta tehnologia.
Tehnologia RISC-V a venit de la laboratoarele de la Universitatea din California, Berkeley, iar mai târziu a beneficiat de finanţare din partea Agenţiei pentru Proiecte de Cercetare Avansată pentru Apărare a Pentagonului (DARPA).
Creatorii săi l-au comparat cu Ethernet, USB şi chiar internet, care sunt disponibile gratuit şi se bazează pe contribuţii din întreaga lume pentru a face inovaţia mai rapidă şi mai ieftină.
TEHNOLOGII HUAWEI
Directorii de la Huawei Technologies din China au adoptat RISC-V ca un pilon al progresului acestei naţiuni în dezvoltarea propriilor cipuri.
Dar Statele Unite şi aliaţii săi au folosit la rândul lor tehnologia, gigantul de cipuri Qualcomm lucrând cu un grup de firme europene de automobile pe cipuri RISC-V şi Google, parte a grupului Alphabet, spunând că va face Android, cel mai popular sistem de operare pentru telefoane mobile din lume, să funcţioneze pe cipuri RISC-V.
Qualcomm a refuzat să comenteze. Directorii săi au declarat în august că RISC-V va accelera inovarea cipurilor şi va transforma industria tehnologică.
Google nu a răspuns la o solicitare de comentariu.
Dacă administraţia lui Biden ar reglementa participarea companiilor americane la fundaţia cu sediul în Elveţia în modul dorit de parlamentari, mişcarea ar putea complica modul în care companiile americane şi chineze lucrează împreună la standarde tehnice deschise.
De asemenea, ar putea crea obstacole pentru intenţia Chinei de autosuficienţă în industria cipurilor, precum şi pentru eforturile SUA şi europene de a crea cipuri mai ieftine şi mai versatile.
281