Piața telecom a scăzut. Lider este Orange, urmat de RCS&RDS

Posted by
Share Button

Veniturile operatorilor de telecomunicații au depășit 8,3 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro) în prima jumătate a anului, în scădere cu 2,3% față de iunie 2022, potrivit ultimelor date.

"Creșterea veniturilor din internet fix și mobil nu a fost suficientă pentru compensarea scăderii veniturilor cu ridicata (wholesale) din telefonia mobilă. Internetul (fix și mobil) a generat 37% din totalul veniturilor, telefonia mobilă a contribuit cu 30%, retransmisia programelor TV cu 15%, telefonia fixă cu 9%, iar celelalte tipuri de rețele/servicii cu 9%", este explicația avansată.

În funcție de veniturile obținute din comunicații, primii trei furnizori sunt grupul Orange - 39%, RCS&RDS - 25% și Vodafone (până nu demult pe locul 2) - 24%.

Numărul conexiunilor 5G de internet mobil s-a dublat în prima jumătate a acestui an, depășind 1,5 milioane.

În continuare se remarcă creșterea cu 10% a numărului de conexiuni Gigabit de internet fix, cele 1,9 milioane de conexiuni reprezentând aproape 30% din total, conform raportului de date statistice aferent primului semestru al anului 2023.

În privința internetului fix, numărul total de conexiuni a ajuns la 6,5 milioane (+2%), peste 91% permițând viteze care depășesc 100 Mbps. 29% dintre conexiuni (1,9 milioane de conexiuni, în creștere cu +10%) permit viteze de cel puțin 1 Gbps, în timp ce conexiunile sub 100 Mbps continuă să piardă din popularitate.

La nivel național, rata de penetrare la 100 de gospodării a ajuns la 79% (84% în mediul urban și 71% în mediul rural), în timp ce ritmul de creștere a numărului de conexiuni din mediul rural (+3%) continuă să îl depășească pe cel din urban (+1%).

După numărul de conexiuni, primii 3 furnizori sunt RCS&RDS - 69%, grupul Orange - 18% și Vodafone - 11%.

Aproape 20 de milioane de conexiuni sunt legate de telefonia mobilă, restul fiind dedicate internetului mobil, accesul realizându-se prin modem/card/USB.

Traficul mediu lunar a fost de 9,2 GB per locuitor (+4%), adică aproximativ 300 MB/zi.

După numărul de conexiuni active, primii 3 furnizori sunt grupul Orange - 38%, RCS&RDS - 26% și Vodafone - 24%.

În România sunt utilizate 23,4 milioane de cartele SIM de telefonie mobilă, dintre care 66% pe bază de abonament și 34% pe bază de cartele preplătite. Datele arată că popularitatea cartelelor preplătite de telefonie este în scădere. Astfel, numărul cartelelor SIM cu abonament de telefonie mobilă a înregistrat o creștere de 3%, în timp ce numărul de cartele SIM preplătite active a scăzut cu 7%.

Traficul total de voce a înregistrat o scădere de 3%, până la 30,5 miliarde de minute, în timp ce traficul mediu efectuat de un locuitor a fost de 4 ore și 27 minute/lună, precum și 16 SMS-uri/lună.

În funcție de numărul de cartele SIM active la jumătatea anului, grupul Orange avea o cotă de piață de 36%, Vodafone -28%, iar RCS&RDS - 23%.

Numărul abonaților la servicii TV se menține la valoarea de 7,8 milioane, arată cifrele instituției.

Continuă preferința utilizatorilor de a migra către serviciile de retransmisie prin cablu (+2%, până la 6,7 milioane abonați) în defavoarea serviciilor prin satelit/DTH (-14%, până la un total de 1 milion). În funcție de numărul total de abonați, RCS&RDS avea o cotă de piață de 71%, grupul Orange - 15% și Vodafone - 10%.

126
Share Button

Leave a Reply