Vânzările de tablete din 2023, la cel mai mic nivel din ultimii 12 ani

Posted by
Share Button

În 2023, livrările globale de tablete au însumat 128,5 milioane de unități, o scădere de 20,5% față de 2022 și cel mai scăzut volum anual din 2011, potrivit datelor preliminare ale IDC. Iar ultimul trimestrul al anului a marcat cea mai mare scădere a livrărilor de tablete din trimestrul patru începând cu anul 2016, de 17,45%, la 36,8 milioane de unități.

„Fără îmbunătățiri semnificative în economie și cu consumatorii care își direcționează banii către alte lucruri, tabletele s-ar putea să nu fie foarte sus pe lista de priorități. Întârzierile în proiecte și înghețările de cheltuieli au dus, de asemenea, la amânarea achizițiilor pe parcursul anului 2023,” a declarat Anuroopa Nataraj, analist principal de cercetare în cadrul IDC’s Mobility and Consumer Device Trackers.

Apple a reușit să-și mențină poziția de lider pe piața tabletelor, în ciuda unei scăderi semnificative a livrărilor atât în trimestrul patru (-29,3%), cât și pe tot parcursul anului (-19,8%). În timp ce acest lucru a dus la o erodare a cotei de piață a Apple în ultimul trimestri al anului, cota sa de piață pe tot parcursul anului a rămas stabilă la peste 37% din piață. Samsung a rămas pe locul doi cu rezultate ceva mai bune și puține schimbări în cota sa de piață pentru trimestru și pentru întregul an. Xiaomi și Huawei au înregistrat ambele o creștere solidă în trimestrul patru, de 35% și, respectiv, 21,2%. Strategia agresivă de marketing a Xiaomi și extinderea sa la nivel mondial au ajutat compania să detroneze Amazon din top 5, în timp ce Huawei a înregistrat cele mai bune rezultate printre primele 5 companii pentru întregul an, cu o scădere a livrărilor de doar 4% față de anul anterior.

Pentru acest an, analistul IDC preconizează că 2024 va aduce oportunități de revenire, cu condiția ca anul să fie mai stabil din punct de vedere economic. ”Cu toate acestea, provocările generale rămân în piața tabletelor, iar progresele tehnologice în jurul AI-ului vor fi probabil concentrate mai mult pe PC-uri și smartphone-uri pentru următorii doi ani, dar tabletele vor deveni tot mai mult parte din această inovație”

138
Share Button

Leave a Reply