Huawei Technologies a înregistrat în 2023 cel mai rapid ritm de creştere a veniturilor din ultimii patru ani, pe fondul redresării cheltuielilor consumatorilor şi profitului obţinut din noile afaceri, cum ar fi componente pentru maşini smart, care au ajutat grupul chinez să depăşească furtuna creată de sancţiunile americane, transmit Reuters şi Bloomberg.
Anul trecut, veniturile au urcat cu 9,63%, la 704,2 miliarde de yuani (97,48 miliarde de dolari), comparativ cu 2022. La divizia de electronice de larg consum, vânzările au urcat cu 17,3% în 2023, la 251,5 miliarde de yuani. Profitul net în 2023 a urcat cu 144,5%, la 87 miliarde de yuani, în timp ce marja de profit s-a dublat, la 12,35%.
Preşedintele Ken Hu a declarat că veniturile Huawei din 2023 sunt în linie cu previziunile.
„Am trecut prin multe în ultimii ani, dar de la o provocare la alta, am reuşit să raportăm creştere”, a afirmat oficialul grupului chinez.
De asemenea, în trimestrul patru din 2023 profitul net s-a situat la aproximativ 13,9 miliarde de yuani (1,9 miliarde de dolari), un avans de peste 65% faţă de nivelul de 8,4 miliarde de yuani în perioada similară din 2022.
Deşi în domeniul smartphone-urilor Huawei nu înregistrează rezultate la fel de bune ca Xiaomi Corp, care săptămâna aceasta a lansat primul său vehicul electric, compania din Shenzhen înregistrează progrese în furnizarea de tehnologie pentru sectorul auto. Aceasta afacere a înregistrat o creştere de 128% în 2023, iar Huawei a prezentat modelul său Aito în magazinele proprii din China.
La finele lunii august, Huawei a făcut valuri prin lansarea seriei de smartphone-uri Mate60, echipate cu un procesor sofisticat denumit Kirin care este produs în China, ceea ce a pus sub semnul întrebării eficacitatea sancţiunilor americane.
Începând din 2019, sancţiunile americane au afectat afacerile Huawei prin restricţionarea accesului companiei chineze la tehnologii şi componente vitale, precum cipuri avansate. Sancţiunile americane au forţat Huawei să se concentreze pe sectoare precum software, aparate conectate sau informatică pentru companii.
SUA încearcă să îşi convingă aliaţii să interzică echipamentele Huawei din reţelele lor 5G, susţinând că Beijingul ar putea utiliza produsele realizate de Huawei pentru a spiona comunicaţiile şi traficul de date ale unei ţări.
În luna iunie, Comisia Europeană a estimat că furnizorii chinezi de echipamente de telecomunicaţii, printre care şi Huawei, reprezintă un risc pentru securitatea Uniunii Europeană. Comisarul european pentru Piaţa Internă, Thierry Breton, a făcut un apel către cele 27 de state membre şi operatorii de telecomunicaţii să excludă echipamentele chineze din reţelele lor de telefonie mobilă.
242