Interesul tinerilor români pentru educaţia alternativă a crescut cu 50% în ultimele trei luni, aceştia fiind interesaţi de capabilitatea de a îmbina cunoştinţele teoretice cu experienţa practică, cu scopul unei eventuale reconversii profesionale în IT, arată datele centralizate, publicate luni de o unitate de învăţământ independent.
Potrivit analizei de specialitate realizată de Wantsome, viitorii cursanţi pot ţine cont că, în această perioadă, în industria IT sunt foarte căutate cunoştinţele de Python, Java/Spring, Testare Manuală şi Testare Automată, BA, Algoritmi şi Structuri de Date şi UI/UX Design, precum şi de Introducere în Programare, .NET şi Introducere în Linux.
În prezent, unitatea de învăţământ oferă cursuri structurate pe patru mari categorii, respectiv: cursuri de specializare pentru angajaţi în IT, cursuri pentru reconversie profesională în IT, cursuri pentru elevi, programe de training pentru companii sau echipe de lucru, care pot fi personalizate în funcţie de nevoile specifice ale acestora.
Ariile principale de activitate cuprind programare, QA (testare), operations (reţele şi infrastructură, DevOps), BA (business analysis) şi UX/UI Design, structurate pe mai multe niveluri de pregătire, de la începător până la avansat.
"Din acest motiv, au fost pregătite şi anumite beneficii pentru studenţi, alături de 3 noi programe de tip Şcoală de Vară dedicate elevilor. Recent, a debutat proiectul Javascript Summer School, o grupă realizată în colaborare cu Şcoala Privată "Varlaam Mitropolitul" din Iaşi. Elevii care vor să înveţe IT sau cum să-şi dezvolte propriile jocuri în Python sau Javascript beneficiază, până în septembrie 2020, de un discount de 25% pentru toate cursurile Wantsome şi de câte 1 oră de consiliere cu Iuliana Anton. Totodată, studenţii interesaţi să înveţe alături de Wantsome primesc în plus un discount de 10% din preţul cursului, 1 oră de consiliere în carieră 1:1 cu Iuliana Anton şi 1 oră de consiliere educaţională 1:1 cu mentorul preferat", precizează sursa citată.
Datele centralizate relevă faptul că practica este cea mai căutată trăsătură a educaţiei alternative, iar atât angajatorii, cât şi viitorii angajaţi sunt interesaţi de capabilitatea de a îmbina cunoştinţele teoretice cu experienţa practică. În acest sens, Wantsome pune accent pe consolidarea aptitudinilor, dar şi pe reconversia profesională în IT.
"În medie, pentru un curs în clasă se înscriu 18 cursanţi. Situaţia de anul acesta a dus la mutarea cursurilor în online şi, pentru păstrarea calităţii experienţei de mentorat, s-a ajuns la un număr maxim de 12-14 participanţi pentru o grupă. Derularea cursurilor online a venit, însă, cu particularităţi şi oportunităţi deosebite: s-au înscris cursanţi din mai multe oraşe din ţară şi mai ales, s-au înscris cursanţi români din străinătate, din ţări precum Marea Britanie, Irlanda, Germania sau Spania. Vârstele cursanţilor înscrişi la Wantsome în ultimii 3 ani se încadrează în intervalul 16 - 47 de ani. Cei între 16 şi 19 ani sunt elevi extraordinar de talentaţi care se înscriu în grupe pentru adulţi şi caută să îşi descopere sau dezvolte pasiunile şi viitoare cariere. Prin îndrumarea din cadrul şcolii de IT, aceştia reuşesc să se orienteze mai uşor către tipul de studii superioare pe care să le urmeze. Cursanţii cu vârste între 23 şi 25 de ani sunt, de regulă, studenţi care doresc să se angajeze şi au nevoie de experienţă practică, de mentorat suplimentar sau de cunoaşterea efectivă a unei noi tehnologii pe care vor să o testeze în proiecte personale. Iar cei între 28 şi 40 de ani au ca scop dobândirea de cunoştinţe noi pentru un avans în carieră sau reconversie profesională 100% faţă de ultimul loc de muncă sau de studiile efectuate", notează reprezentanţii unităţii de învăţământ.
Wantsome a fost înfiinţată în anul 2017, la Iaşi, iar în 2019 a deschis un sediu în Bucureşti. Până în prezent, unitatea de învăţământ a avut un total de 1.130 de cursanţi (234 dintre aceştia, în 2020) şi deţine în portofoliu 49 de programe de mentorat susţinute de 36 de traineri cu experienţă, specialişti în IT din Iaşi şi Bucureşti.
585