Costul mediu al unei breşe de date s-a situat la 4,24 milioane de dolari, anul trecut

Posted by
Share Button

Costul mediu al unui incident de tip breşă de date, înregistrat la nivel global, a fost de 4,24 milioane de dolari, în 2021, în creştere cu 10% faţă de anul anterior, reiese din Raportul IBM Cost of a Data Breach Report 2021, citat de blogul companiei de securitate cibernetică, Eset.

Conform specialiştilor, suma acoperă cheltuielile tehnice, legale şi de reglementare cauzate de atacuri malware pentru cele 537 de companii analizate în studiu.

"O astfel de sumă este infinit mai mare decât investiţia pe care companiile ar putea să o facă pentru a evita situaţii similare. Urmând paşii simpli, enumeraţi mai sus, securitatea companiei dvs. va fi la un nivel înalt, dar rămâneţi permanent vigilenţi pentru noi atacuri. Dacă un atac reuşeşte totuşi să vă afecteze vreodată infrastructura este de preferat să aveţi proceduri clare, prestabilite, de răspuns la incident, deoarece ameninţările se pot manifesta în diferite mărimi şi forme. Reţineţi că datele clienţilor sunt la fel de valoroase atât pentru dvs. cât şi pentru atacatori. Ei le pot folosi în scopuri ilicite, le pot distribui online pentru a deteriora credibilitatea companiei dvs. sau le pot fura pentru a vă şantaja să plătiţi o răscumpărare. De asemenea, informaţiile la care au atacatorii acces pot fi şterse pur şi simplu, fără niciun motiv aparent, afectând serios afacerea", notează experţii Eset.

Aceştia avertizează asupra faptului că se anunţă perioade dificile din punct de vedere al securităţii cibernetice, iar "proprietarii de afaceri se confruntă cu ameninţări suplimentare ce până de curând nu făceau parte din lista de riscuri probabile sau posibile".

În acest sens, se recomandă, printre altele, utilizarea de parole puternice, precum şi informarea angajaţilor că înţeleg necesitatea respectării politicilor de securitate.

"Cum o mare parte din focusul media este îndreptat spre încălcări de securitate cu adevărat mari, mulţi proprietari de afaceri mici trăiesc iluzia că sunt în siguranţă. Un lucru cât se poate de departe de adevăr. În zilele noastre, nicio companie nu este prea mică pentru a fi vizată de infractori sau ferită de a deveni daună colaterală în atacurile care vizează alte ţinte bine cunoscute. Se poate observa că, din ce în ce mai des, companiile sunt victime ale atacurilor desfăşurate la scară largă, fără discriminări de mărime, cu scopul de a obţine o recompensă de oriunde va fi posibil. IMM-urile sunt cunoscute ca fiind deseori punctul slab favorit al infractorilor cibernetici, având mai multe active şi bani decât consumatorii casnici, dar o protecţie cibernetică mai puţin sofisticată decât organizaţiile sau companiile mari. Indiferent de dimensiunea şi stadiul lor de pregătire, companiile ar trebui să îşi evalueze în mod regulat capacităţile de răspuns la incidente, cu atât mai mult în perioadele de risc crescut", apreciază sursa citată.

Un raport al Băncii Mondiale, publicat în 2020, evidenţia faptul că IMM-urile joacă un rol esenţial în majoritatea economiilor indiferent de stat, reprezentând 90% din întreprinderile din întreaga lume şi ocupând peste 50% din forţa de muncă.

Eset a fost fondată în anul 1992 în Bratislava (Slovacia) şi se situează în topul companiilor care oferă servicii de detecţie şi analiză a conţinutul malware, fiind prezentă în peste 180 de ţări. 

477
Share Button

Leave a Reply