Sebastian Burduja: “Fără îndoială, viitorul este digital, dar asta nu înseamnă neapărat mai bun”

Posted by
Share Button

În discursul susținut la ceremonia de deschidere a Conferinței Plenipotențiarilor 2022 (ITU-PP22), ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja a afirmat că “fără îndoială, viitorul este digital, dar asta nu înseamnă neapărat mai bun, depinzând doar de noi cum vom folosi tehnologiile ”.

Conferința Plenipotențiarilor 2022 (ITU-PP22), organizată pentru prima dată în România și la care participă peste 3000 de lideri și delegați din 193 de țări. Conferința Plenipotențiarilor este cel mai înalt organism de elaborare a politicilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (ITU). Desfășurat la fiecare patru ani, este evenimentul cheie la care statele membre ITU decid asupra viitorului rol al organizației, determinând astfel capacitatea organizației de a influența dezvoltarea tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC) la nivel mondial.

În discursul susținut la ceremonia de deschidere a Conferinței, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja a afirmat că “fără îndoială, viitorul este digital, dar asta nu înseamnă neapărat mai bun, depinzând doar de noi cum vom folosi tehnologiile. Lumea în care trăim este cea a rețelelor sociale, a inteligenței artificiale și a cloud computing-ului. Și este normal să ne simțim copleșiți uneori de acest ritm, dar este o binecuvântare că avem șansa să dezbatem și să decidem cum vom răspunde la întrebările grele cu care ne confruntăm: Care este echilibrul între libertate și securitate? Care sunt limitele inteligenței artificiale? Cum ne asigurăm că nu lăsăm pe nimeni în urmă? Cum conectăm cele 2,7 miliarde de oameni care până în ziua de azi nu au accesat nici măcar o singură dată Internetul? Cum pregătim generațiile următoare pentru piața muncii din viitor? Dar știți ce se spune? Celor cărora li se oferă multe, li se va și cere mult. Vă rog, priviți în jurul dumneavoastră și veți realiza greutatea responsabilității pe care o avem odată cu misiunea acestei formidabile organizații. Vorbim despre responsabilitatea modului în care copiii noștri, copiii lor și generațiile viitoare își vor trăi viețile.
Îmi permit să îl citez pe Traian Vuia, care acum 150 de ani a reușit să ridice de la sol un avion autopropulsat: eu nu lucrez pentru gloria mea personală, ci lucrez pentru gloria geniului uman. Sper ca fiecare decizie ce va fi luată la București, la acest mare eveniment, în următoarele săptămâni, să fie inspirată de aceste cuvinte și îi felicit pe toți cei care au făcut posibil acest eveniment global la București, în special Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații”.

ITU este cea mai veche organizație interguvernamentală din lume, înființată în 1865, gestionează și astăzi cele mai noi probleme, în paralel cu cele tradiționale: sărăcie, boli, foamete și război. România s-a alăturat ITU chiar la un an după înființare, în 1866, într-o lume foarte diferită de cea de astăzi. Misiunea ITU este de a conecta și a uni oamenii. Acest proces presupune adaptarea la noile tehnologii, concomitent cu pregătirea cetățenilor lumii pentru utilizarea lor.

413
Share Button

Leave a Reply