Aplicaţia de videoconferinţe online Zoom a acceptat să plătească 85 de milioane de dolari şi să-şi îmbunătăţească politica de protecţie a datelor şi securitatea, pentru a soluţiona litigiul în care este acuzată că a încălcat dreptul la respectarea vieţii private a utilizatorilor, împărţind datele personale cu Facebook, Google şi LinkedIn, şi nu a luat suficiente măsuri pentru a împiedica incidentele de tipul "zoombombing", în care unele persoane neautorizate perturbă videoconferinţa, transmite Reuters.
În contextul măsurilor adoptate de autorităţi pentru stoparea răspândirii pandemiei de coronavirus (COVID-19), Zoom a devenit una dintre cele mai populare platforme, fiind însă afectată de probleme de securitate la care compania a răspuns printr-o actualizare a software-ului. Printre problemele apărute s-a numărat fenomenul "zoombombing", în care o persoană neautorizată accesează o videoconferinţă şi afişează material ofensator.
Zoom a fost de acord cu măsuri de securitate, inclusiv alertarea utilizatorilor când cei care găzduiesc întâlnirea sau alţi participanţi utilizează aplicaţii terţe în reuniuni. De asemenea, Zoom va furniza pregătire specializată angajaţilor în domeniul vieţii private şi al gestionării datelor.
Compania cu sediul în San Jose susţine că nu este vinovată, dar nu a răspuns solicitărilor de a comenta informaţia.
Deşi Zoom a strâns aproximativ 1,3 miliarde de dolari din abonamente Zoom Meetings ale grupului de reclamanţi, avocaţii reclamanţilor susţin că înţelegerea de 85 de milioane de dolari este rezonabilă, ţinând cont de riscurile legate de litigiu. Ei intenţionează să ceară 21,25 milioane de dolari pentru taxele legale.
În aprilie 2021, Zoom avea 497.000 de clienţi care aveau peste zece angajaţi, în creştere de la 81.900 în ianuarie 2020. Creşterea numărului de utilizatori ar putea încetini sau scădea, după ce tot mai mulţi oameni se vaccinează şi revin la serviciu sau la şcoală, a previzionat compania americană.
Directorul general al Zoom Video Communications Inc, Eric Yuan, a anunţat recent o actualizare a planului pentru îmbunătăţirea securităţii platformei, urmând să fie lansată o nouă versiune, în care vor fi îmbunătăţite caracteristicile de criptare ale aplicaţiei.
Zoom l-a angajat în funcţia de consilier pe fostul director pentru securitate de la Facebook Alex Stamos şi a înfiinţat un consiliu consultativ pentru a îmbunătăţi protecţia datelor şi securitatea.
Zoom, software dedicat apelurilor video între utilizatori, este folosit de milioane de utilizatori din întreaga lume, de la lecţiile online ale profesorilor, la întâlniri de afaceri, pe fondul restricţiilor din timpul pandemiei. Dar informaţiile recente care au pus sub semnul întrebării practicile companiei privind protecţia vieţii private i-au speriat pe investitori, ştergând o parte din capitalizarea bursieră record a Zoom.
Zoom concurează cu Teams (aplicaţia Microsoft) şi cu Webex (de la Cisco).
711