Ericsson Mobility Report: Numărul utilizatorilor globali de smartphone a crescut cu 5,5 miliarde, în ultimii zece ani

Posted by
Share Button

Numărul utilizatorilor de smartphone a crescut cu 5,5 miliarde în ultimii zece ani, la nivel global, în timp ce traficul de date mobile s-a majorat de aproape 300 de ori, în acelaşi interval de referinţă, arată datele incluse în Ericsson Mobility Report, publicat vineri.

Pe acest fond, în trimestrul III al acestui an, numărul abonamentelor 5G de la nivel global s-a majorat cu 98 de milioane (faţă de 48 de milioane de noi abonamente 4G). Astfel, se estimează că peste două miliarde de oameni vor avea acoperire 5G, la sfârşitul anului curent.

Conform celor mai recente estimări, până în anul 2027, tehnologia 5G ar putea să devină principala poartă de acces la servicii mobile prin abonament, la nivel global. De asemenea, aproximativ 50% din toate abonamentele mobile de la nivel mondial ar urma să fie pentru servicii 5G, acoperind 75% din populaţia lumii şi facilitând 62% din traficul global de date pe smartphone.

Raportul de specialitate relevă faptul că, începând din anul 2011, implementarea reţelelor 4G LTE a fost esenţială pentru generarea celor 5,5 miliarde de noi conexiuni pe smartphone în întreaga lume, contribuind astfel la apariţia pe piaţă a peste 20.000 de modele diferite de dispozitive 4G. În acest context, traficul de date din reţelele mobile a crescut cu 42% faţă de anul precedent, şi a ajuns în T3, la aproximativ 78 de exabiţi (EB), incluzând traficul generat de serviciile Fixed Wireless Access (FWA). Numai în perioada analizată, traficul de date mobile a fost mai mare decât volumul generat vreodată până la sfârşitul anului 2016, iar noile estimări arată că traficul total de date din reţelele mobile poate ajunge la 370 EB până la finele anului 2027.

Potrivit sursei citate, aplicaţiile care folosesc tehnologia broadband IoT (Internet of Things) le-au depăşit pe cele care folosesc tehnologiile 2G sau 3G ca segment care conectează cea mai mare parte a aplicaţiilor IoT. De altfel, se preconizează că, până la sfârşitul anului 2021, serviciile broadband IoT vor reprezenta 47% dintre toate conexiunile celulare pe dispozitive IoT, comparativ cu 37% în cazul 2G sau 3G şi cu 16% în cazul tehnologiilor de Massive IoT (NB-IoT şi Cat-M).

Mai mult, noile estimări dezvăluie faptul că, până în 2027, tehnologiile de Massive IoT vor reprezenta 51% din totalul conexiunilor celulare pe dispozitive IoT. Totodată, în decursul aceleiaşi perioade analizate, conexiunile de tip FWA vor creşte de aproape trei ori, de la 88 de milioane până la sfârşitul lui 2021, la aproximativ 230 de milioane în 2027, iar aproape jumătate dintre acestea ar urma să fie preluate de reţelele 5G.

477
Share Button

Leave a Reply