Intel va investi 80 de miliarde de euro în Europa, în special în Germania

Posted by
Share Button

Producătorul american de cipuri Intel a anunţat marţi că a ales Germania drept locaţia unde va construi o mare uzină de semiconductori, parte a unor investiţii în valoare de 80 de miliarde de euro pe care grupul american le are în vedere pentru Uniunea Europeană în următorii 10 ani, informează Reuters.

Acest plan include în primul rând suma de 17 miliarde de euro pentru o uzină de semiconductori la Magdebourg (nord-est-ul Germaniei), alte 12 miliarde de euro pentru o nouă facilitate de producţie în Irlanda, un centru de cercetare & dezvoltare în Franţa, o facilitate de back-end manufacturing în Italia care ar putea însemna o investiţie de 4,5 miliarde de euro, precum şi alte investiţii în Polonia şi Spania.

"Investiţiile noastre reprezintă un pas important atât pentru Intel cât şi pentru Europa. Suntem hotărâţi să jucăm un rol esenţial în conturarea viitorului digital al Europei în următoarele decenii", a informat directorul general de la Intel, Pat Gelsinger.

Anunţul locaţiilor unde Intel va face investiţii vine după ce unele guverne europene, inclusiv Italia, au oferit stimulente importante în încercarea de a atrage grupul american să vină să investească în ţările lor. Prin răspândirea fabricilor în mai multe ţări, compania americană va putea obţine subvenţii de la diferite state.

Comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton a salutat anunţul celor de la Intel pe care l-a descris ca un "adevărat proiect european" care va crea mii de locuri de muncă şi care în plus "confirmă faptul că Europa este un loc atractiv pentru investiţii". "Europa va fi un jucător cheie de-a lungul întregului lanţ valoric al cipurilor, inclusiv pentru piaţa tehnologiilor de ultimă generaţie privind cipurile de sub 2 nonametri care vor fi produse în Europa", a subliniat Thierry Breton.

Comisia Europeană a prezentat în luna februarie o propunere legislativă, denumită "Actul european privind cipurile", conform căreia vor fi alocate 43 de miliarde de euro pentru crearea unui sector prosper al semiconductorilor, de la cercetare la producţie şi un lanţ de aprovizionare rezilient.

În prezent, majoritatea cipurilor folosite de companiile europene vin de la trei furnizori asiatici: Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, Samsung şi United Microelectronics. Anul trecut constructorii auto din Europa au fost nevoiţi să îşi reducă ritmul de producţie din cauza lipsei de semiconductori. 

445
Share Button

Leave a Reply