SUA au adăugat AO Kaspersky Lab, China Telecom Americas şi China Mobile International USA pe lista de companii considerate un pericol pentru securitatea naţională

Posted by
Share Button

Comisia Federală pentru Comunicaţii (FCC) din Statele Unite a adăugat vineri companiile AO Kaspersky Lab din Rusia, China Telecom (Americas) şi China Mobile International USA pe lista sa de echipamente şi servicii de comunicaţii considerate o ameninţare pentru securitatea naţională a ţării, transmite Reuters.

O lege din 2019 impune FCC să publice şi să actualizeze o listă de echipamente şi servicii de comunicaţii care prezintă un risc inacceptabil pentru securitatea naţională sau pentru securitatea şi siguranţa cetăţenilor americani.

Anul trecut, FCC a desemnat cinci companii chineze.

”Acţiunea de astăzi este cea mai recentă din eforturile FCC aflate în desfăşurare, ca parte a unei abordări mai ample la nivelul întregului guvern, de a întări reţelele de comunicaţii ale Americii faţă de ameninţările la securitatea naţională”, a declarat preşedintele FCC, Jessica Rosenworcel, într-un comunicat.

Desemnarea înseamnă că banii din Fondul anual de serviciu universal al FCC, de 8,3 miliarde de dolari, nu mai pot fi utilizaţi pentru a cumpăra sau întreţine produse de la oricare dintre companii.

Kaspersky, cu sediul la Moscova, a fost supusă unei presiuni din ce în ce mai mari de la invadarea Ucrainei de către Rusia luna trecută.

Oficialii americani au emis de multă vreme avertismente despre Kaspersky, iar Statele Unite au interzis oficial produsul antivirus emblematic al companiei din reţelele federale, în 2017.

Recent, autorităţile cibernetice europene au început să urmeze exemplul SUA, emiţând avertismente similare.

De asemenea, companiile private au început să taie legăturile cu Kaspersky.

Vineri mai devreme, Kaspersky a declarat într-un mesaj postat pe Twitter că popularul program de recompensă pentru erori HackerOne -- care plăteşte bani hackerilor pentru găsirea defectelor software -- a exclus firma de pe platforma sa.

În octombrie, FCC a revocat autorizaţia SUA pentru China Telecom (Americi), declarând că ”este supusă exploatării, influenţei şi controlului guvernului chinez”.

Chinese Telecom nu a reuşit să convingă o instanţă din SUA să anuleze decizia.

În 2019, FCC a respins oferta Chinei Mobile de a furniza servicii de telecomunicaţii în SUA, invocând riscuri de securitate naţională.

Companiile chineze de telecomunicaţii şi Kapersky nu au putut fi contactate imediat pentru comentarii.

FCC a desemnat în martie 2021 companiile Huawei Technologies, ZTE, Hytera Communications, Hangzhou Hikvision Digital Technology şi Dahua Technology ca fiind ameninţări pentru securitatea naţională.

361
Share Button

Leave a Reply