UE vrea să îi forţeze pe producători să facă bunuri de consum mai sustenabile

Posted by
Share Button

Smartphone-urile şi hainele vor trebui să devină mai durabile şi mai uşor de reparat conform noilor norme de sustenabilitate propuse miercuri de Comisia Europeană, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Comisia Europeană a propus noi norme prin care aproape toate bunurile fizice de pe piaţa UE să devină mai ecologice, circulare şi eficiente din punct de vedere energetic pe parcursul întregului lor ciclu de viaţă, de la faza de proiectare până la utilizarea zilnică, schimbarea destinaţiei şi sfârşitul ciclului de viaţă.

Tot miercuri, Comisia Europeană a prezentat şi o nouă strategie prin care textilele să devină mai durabile, reparabile, reutilizabile şi reciclabile, să se combată moda de consum, deşeurile de textile şi distrugerea textilelor nevândute şi să se asigure faptul că producţia lor se desfăşoară cu respectarea deplină a drepturilor sociale.

O a treia propunere urmăreşte să stimuleze piaţa internă pentru produsele pentru construcţii şi să asigure adecvarea cadrului de reglementare existent pentru a se putea concretiza obiectivele în materie de sustenabilitate şi climă în ceea ce priveşte mediul construit.

De asemenea, pachetul include o propunere privind noi norme pentru capacitarea consumatorilor în cadrul tranziţiei verzi, astfel încât consumatorii să fie mai bine informaţi cu privire la durabilitatea din punctul de vedere al mediului a produselor şi să fie protejaţi mai bine împotriva dezinformării ecologice.

"Propunerile noastre privind economia circulară dau startul unei ere în care produsele vor fi concepute de aşa manieră încât să aducă beneficii tuturor, să respecte limitele planetei noastre şi să protejeze mediul. Prelungirea duratei de viaţă a telefoanelor pe care le utilizăm, a hainelor pe care le purtăm şi a multor alte produse vor duce la economii pentru consumatorii europeni. Şi, la sfârşitul ciclului lor de viaţă, produsele nu vor fi o sursă de poluare, ci de noi materiale pentru economie, reducând, astfel, dependenţa întreprinderilor europene de importuri", a declarat comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius.

Prin propunerile de miercuri, Comisia prezintă instrumentele necesare pentru trecerea la o economie cu adevărat circulară în UE: o economie decuplată de dependenţa de energie şi de resurse, mai rezilientă la şocurile externe, care respectă natura şi sănătatea oamenilor. Propunerile se bazează pe succesul normelor existente ale UE în materie de proiectare ecologică, care au dus la reduceri remarcabile ale consumului de energie al UE şi la economii semnificative pentru consumatori. Numai în 2021, cerinţele existente în materie de proiectare ecologică le-au permis consumatorilor să economisească, în total, 120 de miliarde euro. Normele au dus, de asemenea, la o scădere cu 10% a consumului anual de energie al produselor care intră în domeniul lor de aplicare. Până în 2030, noul cadru va putea duce la economii de energie primară de 132 Mtep, ceea ce corespunde unei cantităţi de gaze naturale de aproximativ 150 de miliarde de metri cubi, cantitate aproape echivalentă cu importul UE de gaze ruseşti, se menţionează în comunicat.

461
Share Button

Leave a Reply