Uniunea Europeană vrea o garanţie mai lungă pentru produsele electronice

Posted by
Share Button

Parlamentul European a amendat şi votat o propunere a Comisiei Europene din sfera Right to Repair, adăugând o nouă prevedere legată de garanţia produselor, ca mijloc de încurajare a reparării în locul schimbării acestora.

Cu 509 voturi pentru, 3 împotrivă şi 13 absenţe, Parlamentul European a adoptat cea mai nouă propunere a Comisiei Europene din cadrul Right to Repair, sferă legislativă ce a fost declarată o prioritate pentru acest an.

Legislaţia defineşte mai multe principii care să susţină repararea produselor, luându-se în calcul designul, dezvoltarea etică, standardizarea şi informarea consumatorilor - toate în ideea facilitării reparării şi prelungirii duratei de viaţă a produselor.

Din pachetul legislativ iese în evidenţă o reglementare ce prevede extinderea garanţiei legale, pentru anumite categorii de produse, dincolo de cei doi ani ani prevăzuţi în prezent.

Rămâne de văzut care sunt produsele ce se vor încadra aici şi care va fi durata minimă de garanţie conform completărilor legale ce vor fi făcute în viitorul apropiat.

Noua legislaţie are la bază sondaj UE privind repararea produselor, în urma căruia 77% dintre respondenţi au spus că preferă să repare un produs decât să cumpere altul nou.

351
Share Button

Leave a Reply