Vânzările de PC-uri încep să încetinească după doi ani de creștere puternică

Posted by
Share Button

Livrările globale de PC-uri tradiționale, inclusiv desktop-uri, notebook-uri și stații de lucru, au scăzut cu 5,1% în primul trimestru al anului 2022, dar au depășit previziunile anterioare, potrivit rezultatelor preliminare ale unui studiu realizat de International Data Corporation (IDC).

În ciuda dificultăților logistice și a lanțului de aprovizionare, furnizorii au livrat 80,5 milioane de PC-uri în primul trimestru.

Piața PC-urilor vine după doi ani de creștere de două cifre, astfel că, deși declinul din primul trimestru reprezintă o schimbare în acest moment, nu înseamnă că industria se află într-o spirală descendentă. Volumul marchează al șaptelea trimestru consecutiv în care livrările globale au depășit 80 de milioane, o performanță care nu a mai fost înregistrată din 2012.

„Accentul nu ar trebui să fie pus pe scăderea volumului de PC-uri de la an la an, deoarece era de așteptat. Accentul ar trebui să fie pus pe faptul că industria PC-urilor a reușit să livreze peste 80 de milioane de PC-uri într-o perioadă în care logistica și lanțul de aprovizionare sunt încă un dezastru, însoțite de numeroase provocări geopolitice și legate de pandemii”, a declarat Ryan Reith, vicepreședinte de grup în cadrul IDC. „Am asistat la o oarecare încetinire atât pe piața educației, cât și pe cea de consum, dar toți indicatorii arată că cererea de PC-uri comerciale rămâne foarte puternică. Credem, de asemenea, că piața de consum își va reveni în viitorul apropiat. Rezultatul din T1 2022 a fost un volum de livrări de PC-uri care s-a apropiat de niveluri record pentru un prim trimestru.”

Clasamentul furnizorilor de top a rămas neschimbat în primul trimestru față de trimestrul patru din 2021. Lenovo a rămas pe primul loc (18,3 milioane de unități), cu o cotă de piață de 22,7%, urmată de HP Inc. (15,8 milioane de unități), Dell Technologies (13,7 milioane de unități) și Apple (7,2  milioane de unități). ASUS și Acer au fost la egalitate pe poziția a cincea (5,4 milioane de unități).

Dell, Apple și ASUS au fost singurii furnizori de top care au înregistrat o creștere a livrărilor de la un an la altul. Ca urmare a penuriei continue din lanțul de aprovizionare și a unei comparații dificile cu un T1 2021 puternic, PC-urile notebook au înregistrat o scădere de la an la an, în timp ce desktop-urile au crescut ușor.

476
Share Button

Leave a Reply