Livrările unor produse Apple, precum şi ale laptop-urilor Dell şi Lenovo ar putea întârzia din cauza restricţiilor pentru Covid-19 din China

Posted by
Share Button

Livrările unor produse Apple, precum şi ale laptop-urilor Dell şi Lenovo ar putea înregistra întârzieri dacă restricţiile impuse în China pentru a ţine sub control răspândirea Covid-19 vor persista, au spus analiştii, deoarece măsurile obligă montatorii să îşi oprească activităţile, transmite Reuters.

Măsurile Chinei de a opri răspândirea Covid-19 au blocat autostrăzile şi porturile, au blocat muncitorii şi au lăsat nenumărate fabrici în aşteptarea aprobării guvernului pentru redeschidere - întreruperi care se răspândesc prin lanţurile globale de aprovizionare.

Un furnizor al Apple, Pegatron, a declarat săptămâna aceasta că va suspenda activităţile fabricilor din Shanghai şi Kunshan, unde, potrivit experţilor în lanţul de aprovizionare, produce iPhone 13, seria iPhone SE şi alte modele mai vechi.

Quanta Computer, care produce aproximativ trei sferturi din Macbook-urile Apple la nivel global, a oprit, de asemenea, operaţiunile, ceea ce ar putea afecta livrările mai grav, au spus analiştii.

Impactul final asupra lanţului de aprovizionare al Apple este incert şi depinde de factori, inclusiv de cât de mult persistă blocajele.

De asemenea, compania poate lua în considerare redirecţionarea producţiei din Shanghai şi Kunshan către fabrici din altă parte, cum ar fi fabrica Shenzhen, care în prezent nu este blocată, au spus analiştii.

”Apple ar putea lua în considerare transferul comenzilor de la Pegatron la Foxconn, dar ne aşteptăm ca volumul să fie limitat din cauza problemei de logistică şi a dificultăţii de ajustare a echipamentelor”, a declarat Eddie Han, un analist senior la Isaiah Research, din Taipei.

Foxconn este numele comercial al Hon Hai Precision Industry.

În cel mai rău caz, Pegatron ar putea rămâne în urmă cu producţia a 6 milioane până la 10 milioane de iPhone-uri, dacă restricţiile vor dura două luni şi Apple nu va putea redirecţiona comenzile, a spus Han.

Apple nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Directorii egenerali ai Huawei Technologies şi Xpeng au semnalat costuri economice uriaşe dacă fabricile din Shanghai nu vor putea relua producţia în curând.

Shanghai se apropie de a treia săptămână de izolare şi nu a arătat niciun semn de redeschidere largă.

Forrest Chen, manager de cercetare la Trendforce, a declarat pentru Reuters că, dacă blocajele vor fi ridicate în câteva săptămâni, există încă o şansă de recuperare. Cu toate acestea, ”dacă blocarea va dura mai mult de două luni, nu va exista nicio modalitate de a recupera producţia pierdută. În acel moment, după ridicarea carantinei, ar exista o lipsă de utilizatori finali”, a spus el.

Unii furnizori pot redirecţiona producţia. Unimicron Technology, care produce plăci de circuite imprimate pentru companii, inclusiv pentru Apple, a declarat pentru Reuters că impactul blocării activităţii Kunshan a fost minor până acum şi că se poate baza pe alte fabrici din provincia Hubei şi Taiwan pentru a susţine producţia.

Dar logistica şi transportul rămân o problemă la nivel naţional, deoarece oraşele din China adoptă noi măsuri.

Un proprietar de fabrică din Kunshan a declarat pentru Reuters că guvernul districtual a anunţat un protocol pentru redeschidere, dar nu a furnizat o dată pentru implementare. Producătorii de laptopuri ar putea avea, de asemenea, de suferit, inclusiv Compal Electronics, o companie din Taiwan care produce computere pentru Dell Technologies şi Lenovo Group, la fabricile sale din Kunshan.

Chen estimează că aproximativ 50% din producţia de laptopuri Compal se află în Kunshan. Compal a declarat vineri pentru Reuters că nu a oprit producţia în Kunshan.

413
Share Button

Leave a Reply