Gartner: Vânzările mondiale de semiconductori vor creşte cu doar 7,4% în 2022

Posted by
Share Button

Veniturile din vânzările de semiconductori vor înregistra o creştere de doar 7,4%, în acest an, sub valoarea din 2021, de 26,3%, estimează specialiştii Gartner, într-o analiză publicată miercuri.

Potrivit sursei citate, această valoare este o revizuire în scădere faţă de cea prognozată în raportul publicat trimestrul precedent, care prevedea o creştere de 13,6%, în 2022.

"Deşi deficitul de cipuri scade, piaţa globală a semiconductorilor intră într-o perioadă de vulnerabilitate, care va persista până în 2023, când se preconizează că veniturile din semiconductori vor scădea cu 2,5%. Am observat, deja, o vulnerabilitate a evoluţiei pe piaţa de semiconductori destinaţi produselor finite, în special pe cele expuse consumatorului final. Creşterea inflaţiei, a impozitelor şi a ratelor dobânzilor, împreună cu costurile mai mari ale energiei şi combustibilului, pun presiune pe venitul consumatorilor. Acest lucru afectează cheltuielile pentru produse electronice, cum ar fi PC-uri şi smartphone-uri", susţine Richard Gordon, Practice VP la Gartner.

În general, veniturile globale din semiconductori pentru 2022 au fost ajustate, comparativ cu prognoza din trimestrul precedent, cu 36,7 miliarde de dolari, la 639,2 miliarde de dolari, "deoarece se aşteaptă o înrăutăţire a condiţiilor economice pe parcursul anului".

De asemenea, cererea şi preţurile pentru memorii s-au redus, în special în domenii legate de consumatori, cum ar fi PC-urile şi smartphone-urile, ceea ce va contribui la încetinirea ritmului de creştere, se arată în analiza de specialitate.

Conform Gartner, livrările de PC-uri vor scădea, la nivel mondial, cu 13,1% în acest an, după ce au înregistrat creşteri în 2020 şi 2021. În acelaşi context, se estimează că veniturile din semiconductorii destinaţi PC-urilor vor înregistra o scădere de 5,4%, în 2022, în timp ce veniturile din semiconductorii pentru smartphone-uri ar urma să încetinească la un procent de +3,1%, comparativ cu un salt de 24,5%, cu un an în urmă.

Din perspectiva mediului enterprise, stocurile se recuperează rapid, termenele de livrare încep să se scurteze, iar preţurile încep să se diminueze.

Totodată, veniturile din semiconductorii destinaţi pieţei centrelor de date vor rămâne mai mult timp la acelaşi ritm de creştere (de 20%, în 2022) datorită investiţiilor continue în infrastructura cloud.

Pe de altă parte, segmentul de electronice auto va continua să înregistreze o creştere de două cifre în următorii trei ani, ca urmare a majorării numărului de semiconductori pentru fiecare vehicul şi tranziţiei la vehiculele electrice şi autonome. "Valoarea de semiconductori per vehicul va creşte de la 712 de dolari, în 2022, la 931 de dolari în 2025", consideră Gordon.

Raportul "Semiconductors and Electronics Forecast Database, Worldwide, 2Q22, Update" este publicat pe site-ul Gartner.

45
Share Button

Leave a Reply