Google Translate folosește o nouă tehnologie de traducere

Posted by
Share Button
Data viitoare când vei utiliza Google Translate, e posibil să observi că traducerea este mai precisă și mai ușor de înțeles. Acest lucru se explică prin noua tehnologie utilizată de Google Translate: „traducere neurală” (în original „neural translation”). Această tehnologie este disponibilă acum și pentru traducerile din română în engleză și invers.
Traducerea neurală este mult mai bună decât vechiul sistem bazat pe traducerea de cuvinte disparate și bucăți de text, întrucât acum sunt traduse frazele întregi. În spatele acestei tehnologii se află un proces intens de dezvoltare de tip „machine learning”, detaliat pe blogul Google dedicat cercetării. Acest lucru generează traduceri care sună mult mai aproape de modul în care oamenii vorbesc, în special atunci când sunt traduse fraze întregi. Acest nou tip de traducere va funcționa automat în toate locurile unde Google Translate este disponibil. În prezent este disponibil pe aplicația de Android sau iOS, pe domeniul translate.google.ro și prin Google Search. În curând se va regăsi și în soluția de traducere automată a paginilor din Chrome. Româna se alătură astfel celorlalte limbi care beneficiază de tehnologia de traducere neurală. Obiectivul este ca, în cel mai scurt timp, toate cele 103 limbi acoperite de Google Translate să treacă la noua tehnologie de traducere. O mențiune specială trebuie făcută la adresa miilor de vorbitori de limba română, membri ai comunității Google Translate, care au contribuit la dezvoltarea tehnologiei de traduceri neurale.   Pe scurt:
  • Traducerea neurală funcționează doar în pereche cu limba engleză;
  • Pe lângă aplicația de mobil și desktop, noua tehnologie este disponibilă și pentru extensiile de Chrome și Android Wear. Urmează a fi disponibilă și pe alte platforme, precum traducerile automate de pagini web în Chrome, Google Assistant și Sheets/Docs;
  • Tehnologia de traducere neurală nu funcționează în modul Word Lens sau Offline din Google Translate;
  • Modul de conversație din Google Translate în limba română beneficiază de traducere neurală;
  • Traducerea neurală în și din engleză, disponibilă în prezent pentru 32 de limbi, acoperă limba maternă a jumătate din populația lumii. Obiectivul este ca toate cele 103 limbi din Google Translate să beneficieze de această tehnologie.
  Pentru cei interesați de detalii tehnice privind traducerea neurală:   Tehnologia se bazează pe o inovație întâlnită în multe sisteme neurale, denumită „atenție” („attention”, în engleză). Pe măsură ce analizează bucată cu bucată întreaga frază, sistemul consultă din nou părți din fraza sursă pentru a găsi soluții mai bune de continuare. Sistemul anterior utilizat pentru traducere nu putea analiza atâtea bucăți de conținut în același timp. Această îmbunătățire este perceptibilă în mai multe cazuri:
  • Variabile gramaticale precum gen și număr sunt soluționate de cele mai multe ori corect;
  • Vocabularul în frază este consecvent. Dacă un cuvânt cu mai multe sensuri apare de două ori într-o frază, în general va fi tradus în același fel în ambele situații;
  • Sensul dintr-o parte a frazei poate influența variantele de traducere din altă parte a ei. De exemplu, verbul „a lua” poate fi tradus diferit, în funcție de situație: „a lua” ca posesie sau „a lua și duce” într-un loc. În funcţie de sens, este posibil ca Google Translate să stabilească traducerea potrivită. În cazul tehnologiei anterioare, sensul era pierdut, deoarece traducerea era realizată după ce fraza era „spartă” în bucăți.
  Despre Alphabet Inc. Larry Page și Sergey Brin au fondat Google în 1998. De atunci, compania a crescut la peste 50.000 de angajați la nivel global, oferind o gamă largă de produse și platforme populare precum Search, Maps, Ads, Gmail, Android, Chrome și YouTube. În octombrie 2015, Alphabet a devenit compania-mamă a Google. 673
Share Button

Leave a Reply