UE vrea o cotă mai mare din piaţa globală de microcipuri

Posted by
Share Button

Bruxelles-ul a anunţat că Uniunea Europeană vrea o cotă de 20% din piaţa globală pentru microcipuri, până în 2030, şi a creat o alianţă în încercarea de a spori capacitatea industrială a continentului în domeniul semiconductorilor, informează Euronews.

Piaţa este dominată de Asia, dar recentele probleme de aprovizionare au determinat Comisia Europeană să acţioneze.

"Avem ca obiectiv 20% din cota globală de piaţă în următorii zece ani. Este suficient pentru necesităţile noastre. Statele Unite încearcă să ajungă la 30%", a afirmat comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton.

"Toţi avem acum ambiţia de a face din Europa locul de pe planetă unde se produc cei mai puternici şi mai performaţi semiconductori. Ceea ce este important pentru noi este să readucem producţia în Europa, pentru a garanta securitatea lanţului de aprovizionare", a adăugat oficialul.

Dar analiştii au dubii că UE va putea reuşi în curând construirea unei unităţi de producţie pentru cipuri.

Surse de la Bruxelles care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat recent pentru Reuters că Breton este decis să atragă un producător major de cipuri care să-şi deschidă o fabrică de mare capacitate în Europa, în contextul ambiţiilor Comisiei Europene de a obţine în următorul deceniu acces la cea mai avansată producţie.

Analiştii avertizează că o mare uzină în Europa s-ar putea dovedi o eroare strategică, deoarece continentul, care nu produce smartphone-uri şi alte produse electronice de consum, nu are o piaţă viabilă.

654
Share Button

Leave a Reply