ANCOM: Atenţie la roaming involuntar în apropierea graniţelor!

Posted by
Share Button

ANCOM atrage atenţia utilizatorilor de telefonie şi internet mobil, care se află sau călătoresc în localităţile din apropierea graniţelor şi au serviciul de roaming activat, că pot ajunge în situaţia de a utiliza involuntar acest serviciu. Roaming-ul involuntar apare atunci când telefonul sau tableta se conectează automat la o reţea dintr-o ţară vecină, iar utilizatorii, deşi se află pe teritoriul României, folosesc serviciile de comunicaţii în roaming.

Roaming involuntar

Roaming-ul involuntar poate apărea în zonele de graniţă de pe teritoriul României numai în cazul în care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe selectarea automată a reţelei. În aceste situaţii, echipamentul mobil se va conecta automat la reţeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află utilizatorul, chiar dacă această reţea aparţine unui operator dintr-o ţară vecină.

Utilizatorul, deşi se află pe teritoriul României, va fi astfel facturat pentru serviciile de comunicaţii utilizate în roaming.

Localităţi cu risc de roaming involuntar

Pentru ca utilizatorii să ştie cât mai exact care sunt zonele în care este posibil să intre în roaming involuntar, localităţile cu risc de roaming involuntar au fost incluse în harta aisemnal.ro. Astfel, accesând aisemnal.ro, pe lângă informaţiile despre nivelul semnalului, utilizatorii pot vedea şi zonele de graniţă în care riscă să se conecteze involuntar la staţiile de bază aflate pe teritoriul statului vecin şi să comunice astfel la tarife de roaming.

Ce trebuie să facă utilizatorii pentru a evita intrarea în roaming involuntar?

În cazul în care intenţionează să călătorească într-o zonă de graniţă, utilizatorii trebuie să acorde atenţie mesajelor venite din partea operatorului în reţeaua căruia se află. Operatorii au obligaţia de a informa utilizatorii prin SMS în momentul în care telefonul s-a conectat la reţeaua unui operator străin, precizând tarifele, în valori care includ TVA, aplicabile serviciului de roaming utilizat în statul respectiv.

Pentru a evita accesarea involuntară a serviciilor este bine ca utilizatorii să îşi ia măsuri de precauţie:
– să selecteze manual reţeaua (utilizatorii pot dezactiva opţiunea telefonului de selectare automată a reţelei);
– să solicite operatorului activarea serviciului de roaming numai la cerere, când aceştia călătoresc în străinătate;
– să verifice la ce reţea este conectat telefonul sau tableta înainte de a le utiliza, în cazul în care selectarea reţelei rămâne pe modul automat.

Atenţie! Utilizarea involuntară a telefonului/tabletei în roaming nu îi scuteşte pe utilizatori de plata acestui serviciu.
Mai multe informaţii despre roaming involuntar sunt disponibile pe Infocentru ANCOM.

489
Share Button

Leave a Reply