Twitter, Facebook şi WhatsApp, amendate în Rusia pentru că nu au stocat datele utilizatorilor ruşi pe serverele locale

Posted by
Share Button

Un tribunal din Rusia a amendat Twitter, Facebook şi WhatsApp pentru că nu au stocat datele utilizatorilor ruşi pe serverele locale, în conformitate cu legislaţia rusă, a anunţat joi agenţia rusă de presă Interfax, transmit AFP şi Reuters.

Twitter a primit o amendă de 17 milioane de ruble (229.730 dolari), Facebook de 15 milioane de ruble, iar WhatsApp de patru milioane de ruble, a anunţat joi Roskomnadzor (Agenţia Federală pentru Supravegherea Comunicaţiilor din Rusia).

Adoptată în 2014, controversata legislaţie impune ca datele personale ale utilizatorilor din Rusia să fie stocate pe serverele locale.

Twitter şi Facebook au fost prima dată penalizate anul trecut pentru încălcarea legislaţiei, iar Google a primit prima amendă luna trecută.

Rusia a blocat o serie de site-uri care au refuzat să coopereze cu autorităţile, inclusiv LinkedIn şi platforma video Dailymotion.

În iulie, preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat o lege care obligă marile companii IT din Occident să-şi deschidă filiale în Rusia, în cea mai recentă măsură a Moscovei cu scopul de a exercita un control mai mare asupra Big Tech.

Rusia încearcă să-şi consolideze controlul asupra Internetului şi să-şi reducă dependenţa de companiile şi ţările străine.

Deputatul Anton Gorelkin din partea partidului de guvernământ Rusia Unită în Duma de Stat (camera inferioară rusă) a declarat că sub incidenţa acestei noi legi intră Facebook, Instagram şi WhatsApp, Twitter, TikTok, serviciul de publicitate Google AdWords şi YouTube (deţinut de Google), Viber, Telegram, precum şi serviciile de jocuri Steam (Valve Corporation) şi World of Tanks (Wargaming), potrivit publicaţiei RBC.

Deschiderea de filiale pe teritoriul Rusiei este necesară, potrivit acestei legi, pentru a lua în considerare cererile cetăţenilor, a pune în aplicare deciziile instanţelor şi agenţiilor guvernamentale şi de a restricţiona accesul la informaţiile interzise în Rusia, conform aceleiaşi media ruse. 

476
Share Button

Leave a Reply