Comisia Europeană consolidează securitatea cibernetică a dispozitivelor şi produselor fără fir

Posted by
Share Button

Comisia Europeană a luat, vineri, măsuri pentru a îmbunătăţi securitatea cibernetică a dispozitivelor fără fir disponibile pe piaţa europeană, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Întrucât telefoanele mobile, ceasurile inteligente, dispozitivele de monitorizare a activităţii şi jucăriile fără fir sunt din ce în ce mai prezente în viaţa noastră de zi cu zi, ameninţările cibernetice reprezintă un risc tot mai mare pentru fiecare consumator. Actul delegat la Directiva privind echipamentele radio, adoptat vineri, urmăreşte să garanteze că toate dispozitivele fără fir sunt sigure înainte de a fi vândute pe piaţa UE. Prezentul act stabileşte noi cerinţe juridice pentru garanţiile de securitate cibernetică, pe care producătorii vor trebui să le ia în considerare la proiectarea şi fabricarea produselor în cauză. De asemenea, acesta va proteja viaţa privată şi datele cu caracter personal ale cetăţenilor, va preveni riscurile de fraudă monetară şi va asigura o mai mare rezilienţă a reţelelor noastre de comunicaţii.

"Ameninţările cibernetice evoluează rapid; ele sunt din ce în ce mai complexe şi adaptabile. Cu cerinţele pe care le introducem astăzi, vom îmbunătăţi considerabil securitatea unei game largi de produse şi ne vom consolida rezilienţa împotriva ameninţărilor cibernetice, în conformitate cu ambiţiile noastre digitale în Europa. Acesta este un pas important în stabilirea unui set cuprinzător de standarde europene comune în materie de securitate cibernetică pentru produsele (inclusiv obiectele conectate) şi serviciile introduse pe piaţa noastră", a declarat comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton.

Măsurile propuse vineri vor viza dispozitivele fără fir, cum ar fi telefoanele mobile, tabletele şi alte produse capabile să comunice prin internet; jucăriile şi echipamentele pentru îngrijirea copilului, cum ar fi monitoarele pentru copii; precum şi o serie de echipamente portabile, cum ar fi ceasurile inteligente sau dispozitivele de monitorizare a activităţii.

Potrivit Executivului comunitar, noile măsuri vor contribui la îmbunătăţirea rezilienţei reţelei, în condiţiile în care dispozitivele şi produsele fără fir vor trebui să includă caracteristici pentru a evita prejudicierea reţelelor de comunicaţii şi pentru a preveni posibilitatea ca dispozitivele să fie utilizate pentru a perturba funcţionarea site-ului web sau a altor servicii. În plus, ele vor oferi o mai bună protecţie a vieţii private a consumatorilor deoarece dispozitivele şi produsele fără fir vor trebui să aibă caracteristici care să garanteze protecţia datelor cu caracter personal. De asemenea noile măsuri vor reduce riscul de fraudă monetară deoarece dispozitivele şi produsele fără fir vor trebui să includă caracteristici pentru a reduce la minimum riscul de fraudă atunci când se efectuează plăţi electronice. De exemplu, acestea vor trebui să asigure un control mai bun al autentificării utilizatorului pentru a evita plăţile frauduloase.

Actul delegat va fi completat de un act legislativ privind rezilienţa cibernetică, anunţat recent de preşedinta von der Leyen în discursul privind starea Uniunii, al cărui obiectiv va fi să includă mai multe produse, punând accentul pe ciclul de viaţă complet. Propunerea de astăzi, precum şi viitorul act privind rezilienţa cibernetică continuă acţiunile anunţate în noua Strategie de securitate cibernetică a UE prezentată în decembrie 2020.

Actul delegat va intra în vigoare după o perioadă de examinare de două luni, în cazul în care Consiliul şi Parlamentul nu formulează obiecţii. După intrarea în vigoare, producătorii vor avea la dispoziţie o perioadă de tranziţie de 30 de luni pentru a începe să se conformeze noilor cerinţe legale. Acest lucru va oferi industriei suficient timp pentru a adapta produsele relevante înainte ca noile cerinţe să devină aplicabile, etapă preconizată pentru jumătatea anului 2024.

453
Share Button

Leave a Reply