Acord între România şi Republica Moldova de reducere a tarifelor de roaming şi apeluri internaţionale

Posted by
Share Button

Tarifele de roaming şi de apeluri internaţionale între Republica Moldova şi România vor scădea în baza unui acord semnat, vineri, între cele două state pe o perioadă de cinci ani, informează Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), într-un comunicat de presă.

"Astăzi, 11 februarie 2022, în cadrul şedinţei comune a Guvernului României şi al Republicii Moldova, a fost semnat Acordul privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internaţional şi a celor de apeluri internaţionale între cele două state. Acordul a fost încheiat pe o perioadă iniţială de 5 ani. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei a Republicii Moldova (ANRCETI) şi Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) au acordat asistenţă tehnică la negocierea şi redactarea acestui acord în beneficiul utilizatorilor de comunicaţii electronice din celor două state", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, acordul dintre România şi Republica Moldova urmăreşte să creeze cadrul de colaborare între cele două părţi în scopul reducerii sustenabile a tarifelor de furnizare, pe piaţa cu amănuntul, a serviciilor de roaming internaţional: voce, SMS şi date, respectiv a celor de apeluri internaţionale între cele două state.

Astfel, în sfera de reglementare a Acordului intră traficul de comunicaţii mobile realizat de către utilizatorii operatorilor din Republica Moldova, aflaţi în roaming în reţelele operatorilor din România, precum şi cel realizat de către utilizatorii operatorilor din România, aflaţi în roaming în reţelele operatorilor din Republica Moldova.

Totodată, documentul conţine prevederi cu privire la apelurile internaţionale către Republica Moldova efectuate de la numerotaţie telefonică românească, respectiv apelurile internaţionale către România, efectuate de la numerotaţie telefonică moldoveană.

ANCOM precizează că înţelegerea va intra în vigoare imediat după schimbul de note privind finalizarea procedurilor naţionale necesare, iar ANRCETI şi ANCOM vor sprijini punerea în aplicare a prevederilor acesteia.

În acest sens, fiecare parte se va asigura, în conformitate cu legislaţia naţională, că operatorii de reţele din propria jurisdicţie negociază cu bună-credinţă cu orice solicitant condiţiile tehnice şi comerciale de furnizare a următoarelor servicii: de interconectare în vederea terminării în propria reţea a apelurilor şi SMS-urilor provenite de la numere din statul celeilalte părţi, precum şi, dacă este cazul; de tranzit internaţional de apeluri şi SMS-uri provenite de la numere din statul celeilalte părţi către reţele din propriul stat.

România şi Republica Moldova vor încuraja reducerea sustenabilă a tarifelor de furnizare, pe piaţa cu amănuntul, a serviciilor de roaming internaţional, respectiv a celor de apeluri internaţionale între cele două state în termen de cel mult trei luni de la data intrării în vigoare a Acordului, notează ANCOM. 

421
Share Button

Leave a Reply