Giganţii sectorului tehnologic american au pierdut 1.000 de miliarde de dolari în trei şedinţe de tranzacţionare bursieră

Posted by
Share Button

Cele mai mari companii de tehnologie din lume au pierdut peste 1.000 de miliarde de dolari în doar trei sesiuni de tranzacţionare bursieră din Statele Unite, pe fondul declinului generalizat al pieţei, transmite CNBC.

Vânzările generalizate de acţiunile de pe Wall Street au început de când Rezerva Federală (Fed) a majorat miercurea trecută rata dobânzii de referinţă, dar sectorul tehnologic a fost mai afectat decât alte sectoare ale economiei americane.

Investitorii sunt acum mai puţin interesaţi de ceea ce a susţinut afacerile pe o piaţă puternică în ultimii ani, inclusiv în timpul pandemiei, şi acum împing mai mulţi bani către buzunarele mai sigure ale pieţei, inclusiv producători de produse de bază precum Campbell Soup, General Mills şi J.M. Smucker.

Apple, cea mai valoroasă companie publică din lume, a pierdut 220 de miliarde de dolari de la încheierea tranzacţiilor de miercuri, în ziua în care preşedintele Fed, Jerome Powell, a declarat că inflaţia este prea mare şi că nu există planuri pentru o majorare a dobânzii cheie cu mai mult de jumătate de punct procentual.

Pieţele au crescut mai întâi în urma comentariilor lui Powell, dar optimismul s-a disipat în zilele următoare.

Acţiunile au scăzut joi, au scăzut din nou vineri şi apoi au scăzut în continuare luni.

Indicele bursier S&P 500 din SUA a coborât luni sub pragul de 4.000 de puncte, după ce au scăzut cu 7% de la închiderea de miercuri, în timp ce Nasdaq a scăzut cu aproape 10% în aceeaşi perioadă.

Iată celelalte pierderi mari consemnate de companiile de tehnologie în ultimele trei zile de tranzacţionare:

Microsoft a pierdut aproximativ 189 de miliarde de dolari din capitalizare. Declinul Tesla este de 199 de miliarde de dolari, la câteva luni după ce evaluarea sa coborâse sub 1.000 de miliarde de dolari.

Capitalizarea bursieră a Amazon a scăzut cu 173 de miliarde de dolari., iar cea a Alphabet, compania care deţine Google, cu 123 de miliarde de dolari. Pierderea producătorului de plăci grafice Nvidia se ridică la 85 de miliarde de dolari, iar cea a Meta Platforms, compania-părinte a Facebook, la 70 de miliarde de dolari.

346
Share Button

Leave a Reply