Infractorii cibernetici preferă în ultima vreme organizaţiile mici

Posted by
Share Button

Infractorii cibernetici preferă în ultima vreme organizaţiile mici, care au la dispoziţie destul de multe calculatoare, dar nu au suficiente resurse pentru a le proteja, iar toate aceste dispozitive infectate sunt folosite în a targeta diverse site-uri, a afirmat Ioan-Cosmin Mihai, vicepreşedintele Asociaţiei Române pentru Asigurarea Securităţii Informaţiei (ARASEC).

"Cum putem lupta împotriva acestor noi forme de malware care sunt folosite în diverse atacuri cibernetice: în primul rând, trebuie să avem o legislaţie actualizată. Trebuie să punem accentul pe cooperare şi, dacă avem de multe ori cooperare la nivel teoretic, trebuie să ne asigurăm că acea cooperare merge foarte bine, în special la nivel practic. Să partajăm informaţii şi cunoştiinţe în privinţa vulnerabilităţilor pe care le descoperim şi atacurilor cibernetice pentru a putea face faţă ultimelor provocări din domeniu şi pentru a avea un răspuns rapid în faţa formelor de malware şi atacurilor cibernetice", a afirmat vicepreşedinte ARASEC, în cadrul conferinţei cu tema "Criminalitatea cibernetică în perioada digitalizării economiei şi în vreme de război".

Potrivit acestuia, trebuie îmbunătăţite capabilităţile prin organizarea diverselor cursuri sau forme de training şi să se investească în programele de tip Awareness. De asemenea, nu în ultimul rând, trebuie să se investească în educaţie, "care este foarte importantă, mai ales în acest domeniu foarte dinamic".

Pe de altă parte, vicepreşedinte ARASEC susţine că trebuie realizate "diverse exerciţii la nivel naţional şi internaţional pentru ca experţii noştri, prin securitatea cibernetică, să vadă efectiv cum se răspunde şi cum se poate opri un atac cibernetic mai ales că sunt implicate şi anumite forme de malware".

Totodată, Ioan-Cosmin Mihai recomandă ca pe lângă bunele practici pe care le putem folosi, "să avem nişte soluţii de securitate cibernetică, chiar dacă sunt gratuite, gen un antivirus sau un Firewall şi să actualizăm aplicaţiile". De asemenea, este foarte important sa folosim parole complexe.

Vicepreşedinte ARASEC mai recomandă "să avem mai mulţi factori de autentificare, dacă este posibil, şi ceea ce este foarte important, să ne criptăm datele esenţiale pentru că este posibil ca la un moment dat soluţiile pe care le avem să nu facă faţă împotriva unor forme de malware mai agresive sau mai sofisticate".

"Datele noastre sensibile ar trebui să fie criptate şi să avem un backup pentru că, de multe ori, un backup ne salvează din situaţii critice atunci când am fost infectaţi cu o formă de malware", a mai spus Ioan-Cosmin Mihai. 

361
Share Button

Leave a Reply