Ministerul Cercetării anunţă lansarea apelului pentru digitalizarea IMM-urilor prin programe de formare cu un buget de 36 de milioane de euro

Posted by
Share Button

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării anunţă lansarea apelului pentru digitalizarea IMM-urilor prin programe de formare. Schemă de ajutor de minimis are o valoare de 36 de milioane de euro.

"Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării anunţă lansarea unui apel important pentru sprijinirea IMM-urilor din România să îşi recalifice forţa de muncă în domenii tehnice cheie (programare/coding, data analytics, cyber-security, computer-assisted design, additive manufacturing). Această intervenţie vizează creşterea competitivităţii forţei de muncă şi a firmelor româneşti", se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, de minister.

Bugetul schemei de ajutor este de 36.000.000 de euro, echivalent în lei, iar numărul minim estimat al întreprinderilor beneficiare este de 2.000.

"Formarea competenţelor digitale la nivelul IMM-urilor este esenţială pentru dezvoltarea României. Transformarea digitală a administraţiei, economiei şi societăţii înseamnă în primul rând abilitatea noastră de a folosi tehnologiile de vârf, pentru a nu mai fi mereu în urma altor state. Nu este suficient să aducem în ţară tehnologii de ultimă generaţie, trebuie să ştim să le folosim pe scară largă. Acest apel este un pas important în acest sens, iar angajaţii din IMM-urile care vor beneficia de această pregătire avansată vor fi mai pregătiţi pentru a performa în şi pentru România viitorului", a afirmat ministrul Sebastian Burduja.

În cadrul acestei scheme, se acordă sprijin financiar, sub forma de grant, lMM-urilor care activează în toate sectoarele, din toate regiunile de dezvoltare ale României, în cadrul Planului Naţional de Rezilienţă al României, Pilonul II, Componenta 7.

Potriivit ministerului, obiectivul principal îl reprezintă sprijinirea lMM-urilor prin acordarea de fonduri nerambursabile pentru îmbunătăţirea competenţelor digitale în rândul angajaţilor, cu aplicabilitate în tehnologiile emergente.

În cadrul schemei de ajutor de minimis sunt finanţate activităţile de instruire în tehnologiile emergente, respectiv: Internet of things; Big data; Cloud technologies; Învăţarea automată; Inteligenţa artificială; Automatizarea proceselor robotice; Blockchain; Cyber-Physical Systems; Additive manufacturing.

Proiectele urmează să fie puse în perioada septembrie-octombrie, iar evaluarea, selecţia şi contractarea sunt programate pentru octombrie- noiembrie 2022. Perioada de implementare este noiembrie 2022 – decembrie 2025. 

Informaţiile complete şi ghidul de accesare a fondurilor sunt disponibile aici.

80
Share Button

Leave a Reply