Producătorul de iPhone-uri Foxconn oferă bonusuri mari pentru a atrage lucrătorii să se întoarcă la fabrica sa din Zhengzhou, China

Posted by
Share Button

Producătorul de iPhone-uri Foxconn oferă bonusuri mari pentru a atrage lucrătorii să se întoarcă la fabrica sa din Zhengzhou, China, după ce tulburările declanşate din cauza unei dispute salariale i-au făcut pe unii angajaţi să plece, ameninţând că vor lăsa Apple cu un deficit de iPhone-uri în sezonul crucial al sărbătorilor, transmite CNBC.

Luna aceasta, angajaţii s-au ciocnit cu personalul de securitate de la uzina Zhengzhou, cea mai mare fabrică de iPhone din lume, condusă de partenerul de asamblare al Apple, Foxconn.

Rarele tulburări ale lucrătorilor au venit după ce angajaţii au apelat la reţelele sociale pentru a-şi transmite nemulţumirile cu privire la ceea ce părea a fi o întârziere a plăţilor bonusurilor.

Firma taiwaneză Foxconn şi-a cerut ulterior scuze pentru ceea ce a numit ”o eroare tehnică” care a cauzat o discrepanţă în salariu faţă de ceea ce a fost promis personalului.

Fabrica Foxconn a fost, de asemenea, lovită de un focar de Covid-19 luna trecută, ceea ce a dus la plecarea lucrătorilor din unitate, în timp ce compania a încercat să controleze focarul prin izolarea persoanelor infectate.

Dar, în condiţiile în care unii muncitori au părăsit fabrica, Foxconn încearcă acum să compenseze un deficit de personal care ameninţă aprovizionarea globală cu iPhone-uri.

Foxconn a declarat marţi că va acorda o plată de 500 de yuani chinezi (70 de dolari) lucrătorilor care revin, un bonus de 3.000 de yuani pentru cei care stau mai mult de 30 de zile şi un bonus de 6.000 de yuani pentru ianuarie.

Oferta a venit la o zi după ce compania a declarat că va plăti salarii de până la 13.000 de yuani pentru unii muncitori, în decembrie şi ianuarie.

Analiştii de la Evercore ISI estimează că fabrica din Zhengzhou reprezintă mai mult de 70% din producţia globală de iPhone-uri a Apple, subliniind dependenţa gigantului din Cupertino de China ca centru de producţie, chiar dacă tensiunile geopolitice dintre SUA şi China cresc şi politica strictă de zero Covid a  Beijingului.

Protestele şi demisiile de la Zhengzhou vor avea probabil un impact asupra veniturilor Apple, potrivit unei note publicate luni de Evercore ISI. Analiştii Evercore ISI au spus că deficitul de iPhone-uri ar putea fi de 5 până la 8 milioane de unităţi în trimestrul decembrie, mai ales la gama superioară a gamei de smartphone-uri Apple, iar acest lucru ar putea avea un impact negativ asupra veniturilor cu 5 până la 8 miliarde de dolari.

58
Share Button

Leave a Reply