CE a început procedura pentru un nou cadru legal ce va permite transferul datelor cetăţenilor UE către SUA

Posted by
Share Button

Comisia Europeană a început marţi procedura pentru un nou cadru legal care va permite transferul datelor personale ale cetăţenilor Uniunii Europene către Statele Unite, transmit AFP şi DPA.

Această etapă urmează după ce preşedintele american Joe Biden a semnat în octombrie un ordin ce prevede garanţii pentru limitarea accesului agenţiilor de informaţii ale SUA la aceste date culese în Europa şi procesate peste Atlantic.

Cele două mecanisme instituite anterior pentru a permite companiilor să transfere datele personale ale europenilor spre Statele Unite fuseseră invalidate de justiţia europeană din cauza temerilor legate de programele de supraveghere americane.

În martie, Joe Biden şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au anunţat că au ajuns la un acord de principiu privind un nou cadru.‘Măsuri solide de protecţie sunt de acum în vigoare în Statele Unite pentru a permite transferul sigur de date personale de o parte şi de alta a Atlanticului’, a apreciat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, care a purtat negocieri timp de peste un an cu ministrul comerţului al SUA, Gina Raimondo.

Vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, Vera Jurova, a afirmat că noul cadru este ‘benefic pentru companii şi va întări cooperarea transatlantică’.

Această ‘decizie de adecvare ‘ – ce stabileşte că un stat terţ asigură un nivel de protecţie adecvat datelor cu caracter personal – mai trebuie să primească avizul Comitetului European pentru Protecţia Datelor (EDPB), al Parlamentului European şi aprobarea statelor membre ale UE.

Noua decizia are toate şansele să fie contestată din nou în justiţie, a reacţionat Max Schrems, jurist austriac şi activist pentru respectarea vieţii private, iniţiatorul recursurilor precedente în faţa Curţii de Justiţie a UE.

‘Vom analiza proiectul de decizie în detaliu în zilele următoare, (dar) având în vedere că el are la bază ordinul (american) pe care îl cunoaştem, nu văd cum ar putea să scape de un recurs în faţa Curţii de Justiţie’ a UE, a declarat Schrems. Organizaţia neguvernamentală pe care o conduce, NOYB, a apreciat ca ‘minime’ modificările aduse de ordinul american.

În schimb, asociaţia CCIA, care reprezintă industria tehnologiei informaţiilor, a salutat decizia Comisiei. ‘Îndemnăm toate statele membre ale UE să o aprobe fără întârziere, spre a restabili o securitate juridică pentru companiile de o parte şi de alta a Atlanticului’, a declarat Alexandre Roure, director de politică publică al CCIA Europe.

După invalidarea mecanismului precedent, ‘Privacy Shield’, în iulie 2020, giganţii internetului precum Facebook sau Google au apelat, pentru a transfera datele, la ‘clauzele contractuale tip’ (SCC), care oferă mai puţine garanţii juridice şi fac obiectul a numeroase recursuri ale NOYB.

180
Share Button

Leave a Reply