Comisia Europeană – A intrat în vigoare mecanismul pentru realizarea obiectivelor comune pentru transformarea digitală a Europei până în 2030

Posted by
Share Button

Programul de politică pentru 2030 ''Calea către deceniul digital'', care reprezintă un mecanism de monitorizare şi cooperare în vederea atingerii obiectivelor comune pentru transformarea digitală a Europei până în 2030, a intrat în vigoare, a anunţat luni Comisia Europeană.

Pentru prima dată, Parlamentul European, statele membre şi Comisia au stabilit împreună obiective şi ţinte concrete în cele patru domenii-cheie şi anume competenţele digitale, infrastructura, inclusiv conectivitatea, digitalizarea întreprinderilor şi serviciile publice online, în conformitate cu Declaraţia privind drepturile şi principiile digitale europene, potrivit unui comunicat al Executivului european.

Obiectivele şi ţintele sunt însoţite de un proces ciclic de cooperare care, începând de astăzi, trece în revistă progresele înregistrate şi defineşte obiective de etapă, astfel încât acestea să poată fi atinse până în 2030. Programul creează, de asemenea, un nou cadru pentru proiectele multinaţionale, care va permite statelor membre să îşi unească forţele în ceea ce priveşte iniţiativele digitale.

Începând de acum şi până în 2030, statele membre ale UE, în colaborare cu Parlamentul European, Consiliul UE şi Comisia, îşi vor configura politicile digitale pentru a atinge ţintele în 4 domenii, pentru: îmbunătăţirea competenţelor digitale de bază şi avansate ale cetăţenilor, îmbunătăţirea adoptării de noi tehnologii, cum ar fi în materie de inteligenţă artificială, date şi cloud, în întreprinderile din UE, inclusiv în întreprinderile mici, asigurarea în continuare a progresului UE în materie de conectivitate, infrastructură de calcul şi de date, precum şi punerea la dispoziţie online a serviciilor şi a administraţiei publice.

Aceste ţinte reflectă obiectivele programului de politică, cum ar fi asigurarea unei tehnologii digitale sigure şi securizate, un mediu online competitiv pentru IMM-uri, practici sigure în materie de securitate cibernetică, accesul echitabil la oportunităţi digitale pentru toţi, precum şi dezvoltarea de inovaţii durabile, eficiente din punct de vedere energetic şi din punctul de vedere al utilizării resurselor.

Împreună, obiectivele şi ţintele deceniului digital vor orienta acţiunile statelor membre, care vor fi evaluate de Comisie într-un raport anual privind stadiul îndeplinirii obiectivelor deceniului digital. Un nou grup de experţi la nivel înalt, Comitetul pentru deceniul digital, va consolida, de asemenea, cooperarea dintre Comisie şi statele membre în ceea ce priveşte aspectele legate de transformarea digitală. De asemenea, va fi creat un nou forum pentru a reuni diferitele părţi interesate şi a discuta punctele de vedere ale acestora.

În lunile următoare, Comisia, împreună cu statele membre, va elabora indicatori-cheie de performanţă (ICP) care vor fi utilizaţi pentru a monitoriza progresele înregistrate în direcţia atingerii obiectivelor individuale, în cadrul indicelui anual al economiei şi societăţii digitale (DESI). La rândul lor, în termen de nouă luni, statele membre îşi vor pregăti foile de parcurs strategice naţionale, care vor descrie politicile, măsurile şi acţiunile pe care intenţionează să le întreprindă, la nivel naţional, pentru a atinge obiectivele şi ţintele programului.

Începând din iunie 2023, Comisia va publica un raport anual privind stadiul îndeplinirii obiectivelor deceniului digital, care va actualiza, va evalua şi va formula recomandări cu privire la progresele înregistrate în direcţia atingerii ţintelor şi obiectivelor.

Punerea în comun a investiţiilor de către statele membre este necesară pentru a atinge unele dintre ambiţiile obiectivelor şi ţintelor deceniului digital. Pentru a-şi uni eforturile în vederea obţinerii unui impact pe scară largă, programul de politică creează un proces de identificare şi de lansare a unor proiecte multinaţionale în domenii precum 5G, computerele cuantice şi administraţiile publice conectate, printre altele.

În lunile următoare, Comisia va adopta un act de punere în aplicare care va defini indicatorii-cheie de performanţă pentru obiectivele digitale şi va elabora, împreună cu statele membre, traiectoriile preconizate la nivelul UE pentru fiecare dintre aceştia.

În iunie, Comisia va publica primul raport privind stadiul îndeplinirii obiectivelor deceniului digital, care va actualiza, va evalua şi va formula recomandări cu privire la progresele înregistrate în direcţia atingerii ţintelor şi obiectivelor.

În octombrie, statele membre îşi vor prezenta primele foi de parcurs strategice naţionale, iar Comisia va publica orientări în sprijinul acestora.

242
Share Button

Leave a Reply