UE vrea să ştie care sunt planurile de investiţii ale giganţilor din tehnologie şi operatorilor de telecomunicaţii

Posted by
Share Button

Comisia Europeană intenţionează să ceară giganţilor din tehnologie (precum Google şi Meta) precum şi operatorilor de telecomunicaţii din UE să furnizeze informaţii cu privire la planurile lor de investiţii, înainte de a propune o legislaţie care ar cere giganţilor din tehnologie să plătească pentru costurile extinderii reţelelor de comunicaţii, informează Reuters.

Deutsche Telekom, Orange, Telefonica, Telecom Italia şi alţi mari operatori de telecomunicaţii din UE susţin că o astfel de iniţiativă ar obliga primii şase mari furnizori de conţinut să contribuie şi ei la dezvoltarea reţelelor de telecomunicaţii, având în vedere că aceşti şase mari furnizori de conţinut sunt responsabili pentru mai mult de jumătate din traficul de date pe internet.

În replică, Google (o divizie a Alphabet Inc), Netflix Inc, Meta, Amazon.com şi ceilalţi giganţi din sectorul tehnologiei susţin că iniţiativa Comisiei Europene este practic o taxă pe traficul pe internet şi ar putea submina regulile europene privind neutralitatea net-ului care cer ca toţi utilizatorii să fie trataţi în mod egal.

Potrivit unei surse din apropierea acestui dosar, Executivul comunitar intenţionează să lanseze săptămâna următoare o procedură de consultare publică şi un chestionar extins, chiar dacă este posibil ca orizontul de timp să sufere modificări. Cel mai probabil, va dura aproximativ 12 săptămâni înainte ca Executivul comunitar să elaboreze legislaţia pe care statele membre şi Parlamentul European vor trebui să o discute înainte de a intra în vigoare.

Comisia îi va întreba pe giganţii din tehnologie şi pe operatorii de telecomunicaţii din UE în ce investesc, cum vor evolua aceste investiţii şi dacă există un decalaj de investiţii, susţine sursa citată. De asemenea, toate aceste companii vor fi rugate să îşi prezinte punctul lor de vedere cu privire la tranziţia la infrastructura cloud şi care sunt investiţiile necesare pentru această tranziţie, deoarece organismele de reglementare vor ca dezbaterea să treacă dincolo de cheltuieile pentru cabluri şi turnuri de telefonie. În plus, organismele de reglementare vor să ştie care sunt relaţiile între giganţii din tehnologie şi operatorii de telecomunicaţii din UE. 

212
Share Button

Leave a Reply