Nokia a depăşit joi aşteptările privind profitul operaţional trimestrial şi prognozează vânzări mai mari în 2023

Posted by
Share Button

Nokia a depăşit aşteptările privind profitul operaţional trimestrial şi prognozează vânzări mai mari în 2023, producătorul finlandez de echipamente de telecomunicaţii reuşind să câştige cotă de piaţă, datorită lansării de servicii 5G în ţări precum India, transmite Reuters.

”Acum luăm cotă de piaţă”, a declarat directorul general Pekka Lundmark pentru Reuters, adăugând că creşterea a avut o bază largă şi numind India ”punctul culminant al acestei poveşti”.

Acţiunile Nokia au crescut joi cu 5,8% la Helsinki.

Lundmark a declarat că Nokia anticipează încă un an de creştere în 2023, în contrast puternic cu principalul său rival Ericsson.

Ericsson a raportat venituri de bază mai mici decât anticipa în trimestrul patru şi a declarat că se aşteaptă ca o scădere a marjei afacerii sale de reţele să persiste până în prima jumătate a anului 2023, invocând vânzări slabe de echipamente 5G pe pieţe precum Statele Unite.

”Bănuiesc că motivul este că avem o viziune mai optimistă asupra dimensiunii pieţei indiene”, a spus Lundmark, întrebat despre perspectiva mai bună a Nokia decât a rivalului său. El a adăugat că Nokia a reuşit, de asemenea, să-şi diversifice baza de clienţi de la furnizori de servicii de reţea la clienţi industriali care îşi instalează propriile reţele private 5G la centrale electrice, utilităţi şi mine, printre altele.

”Estimăm că economia mondială este digitalizată în proporţie de doar 30% în comparaţie cu potenţialul maxim şi este exact ceea ce vedem în afacerile întreprinderilor”, a spus Lundmark.

Profitul operaţional comparabil al Nokia din trimestrul patru a crescut la 1,15 miliarde de euro (1,26 miliarde de dolari), de la 908 milioane de anul trecut, depăşind estimarea medie de 924,6 milioane de euro a 10 analişti intervievaţi de Refinitiv.

Vânzările nete au crescut cu 16%, până la 7,45 miliarde de euro, depăşind estimările de 7,11 miliarde de euro.

Pe lângă cererea în creştere din partea clienţilor de afaceri, compania a obţinut şi contracte mari de la operatorii de telecomunicaţii indieni pentru lansarea 5G în acea ţară. Lundmark a spus că problemele privind aprovizionarea cu cipuri s-au atenuat.

”Aşteptând cu nerăbdare 2023, deşi suntem conştienţi de perspectivele economice incerte, cererea rămâne robustă”, a spus Lundmark într-un comunicat.

Nokia prognozează vânzări nete anuale între 24,9 miliarde de euro şi 26,5 miliarde de euro, ceea ce presupune o creştere între 2% şi 8%, la curs valutar constant.

Analiştii se aşteaptă la vânzări nete anuale de 25,5 miliarde de euro.

232
Share Button

Leave a Reply