Piața globală a PC-urilor, tabletelor și telefoanelor mobile va înregistra în acest an o scădere de 4,4%

Posted by
Share Button

Volumul total al livrărilor la nivel mondial pentru toate categoriile de dispozitive IT (PC-uri, tablete şi telefoane mobile) este estimat că va înregistra o scădere de 4,4% în 2023, până la 1,7 miliarde de unităţi, potrivit celor mai recente estimări date publicităţii de Gartner.

În 2022, piaţa livrărilor de dispozitive a scăzut cu 11,9%. Gartner Inc.este o companie americană de consultanţă şi cercetare în IT.

„Pieţele supuse diverselor presiuni vor continua să diminueze cererea de dispozitive pe tot parcursul anului 2023. De fapt, se estimează că volumul cheltuielilor pentru dispozitive efectuate de către utilizatorii finali va scădea cu 5,1% în 2023. Aşa cum încrederea în afaceri începea să îşi revină după cele mai grave perioade ale pandemiei, acum aceasta a scăzut semnificativ în majoritatea regiunilor. Nu ne aşteptăm ca o reducere a inflaţiei şi punctul de bază al recesiunii să aibă loc până în al patrulea trimestru din 2023”, a declarat Ranjit Atwal, Senior Director Analyst la Gartner.

Tendinţa descendentă care afectează piaţa de dispozitive se va diminua în 2023, în aşteptarea unei perspective economice mai puţin pesimiste pe parcursul anului 2023, până la finalul său cheltuielile de consum şi de afaceri urmând să reia tendinţa de creştere.

Potrivit Gartner, dintre toate segmentele de dispozitive, livrările de PC-uri vor continua să înregistreze cea mai gravă scădere în 2023. Acestea sunt estimate să se contracte cu 6,8% în 2023, după o scădere de 16% marcată în 2022.

Pe parcursul anului 2023, producătorii de PC-uri vor reduce nivelurile stocurilor, iar analiştii Gartner se aşteaptă ca acestea să revină la normal până în a doua jumătate a anului 2023, după o creştere semnificativă în 2022. „Nivelurile stocurilor au crescut din cauza supraestimării cererii de pe piaţă şi din cauza prăbuşirii încrederii consumatorilor şi a scăderii dramatice a cererii”, a spus Atwal.

„În 2022, în timp ce multe PC-uri de afaceri puteau face upgrade la sistemul de operare (OS) Windows 10, multe nu au făcut-o. Până la sfârşitul anului 2023, Gartner se aşteaptă ca mai mult de 25% dintre computerele de afaceri să facă upgrade la Windows 11. Cu toate acestea, Windows 11 nu va genera suficiente vânzări pentru a atinge aceleaşi volume observate între 2020 şi 2022”, arată specialiştii Gartner.

În plus, deoarece ratele ridicate ale inflaţiei şi iminenta recesiune reduc cheltuielile şi bugetele, Gartner estimează că până la sfârşitul anului 2023 utilizatorii individuali şi companiile îşi vor prelungi ciclurile de înlocuire a computerelor şi tabletelor cu peste 9 luni.

În ceea ce priveşte livrările de smartphone-uri la nivel mondial, Gartner estimează că acestea vor scădea cu 4% în 2023, totalizând 1,23 de miliarde de unităţi, în scădere de la 1,28 de miliarde în 2022.

„Consumatorii îşi păstrează telefoanele mai mult decât se aşteptau, de la şase la 9 luni, şi trec de la contracte fixe la contracte flexibile în absenţa unei noi tehnologii semnificative”, a menţionat Atwal. „În plus, vânzătorii transmit utilizatorilor costurile componentelor inflaţioniste, ceea ce reduce şi mai mult cererea. Se estimează că în 2023 cheltuielile efectuate de utilizatorii finali pentru telefoane mobile vor scădea cu 3,8%”, a completat analistul Ranjit Atwal.

Toate datele sunt incluse în raportul „Forecast: PCs, Tablets and Mobile Phones, Worldwide, 2020-2026, 4Q22 Update”.

254
Share Button

Leave a Reply