Casa Albă ordonă agenţiilor federale să interzică TikTok pe aparatele lor, în termen de 30 de zile

Posted by
Share Button

Agenţiile federale americane urmează să se asigure că pe aparatele lor nu mai există aplicaţia video TikTok - în termen de 30 de zile -, ordonă luni Biroul gestionării Bugetului de la Casa Albă (OMB), o interdicţie care are loc după cele ale Comisiei Europene (CE) şi Canadei, relatează AFP.

Aplicaţia TikTok - deţinută de întreprinderea chineză ByteDance - a fost luată ca ţintă de către legiuitorii americani, care consideră aplicaţia drept o ameninţare la adresa securităţii naţionale şi care au interzis folosirea acesteia pe aparatele funcţionarilor, printr-o lege pe care au adoptat-o la sfârşitul lui decembrie.

OMB dă acest ordin pentru a pune în aplicare această lege, promulgată la începutul lui ianuarie de către preşedintele Joe Biden.

Într-un ”Memorandum”, directoarea Biroului, Shalanda Young, cere agenţiilor guvernamentale ”să elimine şi să interzică instalările” aplicaţiei pe aparatele care le aparţin sau pe care le gestionează şi ”să interzică traficul pe Internet” de pe aceste aparate către aplicaţie.

”UN NIVEL DE RISC INACCEPTABIL”

Ultrapopulara platformă de video - scurte şi virale -, proprietatea întreprinderii chineze ByteDance, este tot mai scrutată de Occident, care se teme că Beijingul ar putea astfel să acceadă la datele utilizatorilor din întreaga lume.

Această interdicţie în Guvernul federal american intervine la câteva zile după o decizie similară a Comisiei Europene (CE), care a interzis personalului său accesul la TikTok, pentru a ”proteja” instituţia.

Guvernul din Canada a anunţat luni că va interzice TikTok pe aparatele mobile pe care le furnizează personalului său - începând de marţi - şi a evocat ”un nivel de risc inacceptabil” la adresa vieţii private şi securităţii.

TikTok face parte dintre aplicaţiile chineze interzise în India din 2020.

Cu peste un miliard de utilizatori activi în lume, TikTok se clasează pe locul şase în rândul celor mai folosite platforme de socializare, potrivit ultimului raport întocmit de ”We Are Social” pe tema evoluţiei domeniului digital, publicat în ianuarie.

TikTok a recunoscut în noiembrie că unii angajaţi din China pot accede la datele utilizatorilor europeni şi a recunoscut în decembrie că angajaţi au folosit aceste date pentru a spiona jurnalişti.

Însă grupul neagă orice control sau acces al Guvernului chinez la datele sale.

222
Share Button

Leave a Reply