Olanda vrea să limiteze exportul de tehnologii pentru cipuri electronice, din motive de securitate

Posted by
Share Button

Olanda vrea să limiteze exportul de tehnologii pentru fabricarea de cipuri electronice, din motive de securitate, a anunţat miercuri guvernul, după presiuni din partea SUA, potrivit AFP.

„Guvernul a ajuns la concluzia că este necesar pentru securitatea internaţională şi naţională să extindem controlul actual asupra exporturilor de materiale pentru producţia de semiconductoare specifice”, a afirmat ministrul olandez al Afacerilor Externe, Liesje Schreinemacher, într-o scrisoare către parlament.

Olanda este lider european al maşinilor pentru fabricarea cipurilor, aceste componente electronice indispensabile pentru funcţionarea telefoanelor, maşinilor conectate, dar şi a echipamentelor militare.

SUA fac presiune pentru introducerea de restricţii la export după ce ele însele au luat o decizie similară anul trecut.

Anunţul guvernului olandez survine la mai puţin de două luni după întâlnirea de la Washington dintre premierul olandez Mark Rutte şi preşedintele american Joe Biden în care a fost abordată şi această chestiune.

Limitarea exporturilor ar urma să afecteze grupul olandez ASML, cel mai mare fabricant european de maşini care permit producerea de semiconductoare.

Guvernul olandez nu a menţionat direct compania, însă a precizat că măsurile vor viza maşinile numite DUV (Deep Ultraviolet), specialităţi ale grupului ASML.

Obiectivul extinderii acestor controale este de a preveni orice utilizare în scop militar şi de a proteja „poziţia unică de lider” a Olandei în astfel de tehnologii, conform guvernului.

ASML produce de asemenea maşinile EUV (Extreme Ultraviolet) care permit fabricarea de cipuri electronice şi mai sofisticate. Aceste maşini sunt deja incluse într-un acord multilateral semnat de circa 40 de ţări, printre care SUA şi Olanda, care reglementează controlul asupra exporturilor de tehnologii cu dublă utilizare, civilă şi militară.

Cu ocazia publicării rezultatelor sale anuale în ianuarie, grupul a cerut guvernelor să fie „prudente” în războiul cipurilor între China şi SUA.

„Trebuie să fim prudenţi, pentru ca măsuri bine intenţionate să nu provoace consecinţe regretabile”, a declarat directorul general Peter Wennink.

ASML a semnalat o uşoară scădere a profitului său net în 2022, la 5,6 miliarde de euro, şi o creştere a cifrei sale de afaceri la 21,2 miliarde de euro.

În numele securităţii naţionale, Washingtonul şi-a înmulţit în ultimele luni sancţiunile împotriva producătorilor de cipuri chineze, care sunt acum împiedicaţi să se aprovizioneze cu tehnologii americane.

China a acuzat marţi SUA că amplifică tensiunile între cele două puteri şi a atras atenţia asupra riscului de „conflict” sau de „confruntare”.

208
Share Button

Leave a Reply