Majoritatea statelor membre se opun ideii ca marile firme din tehnologie să contribuie la investiţiile în infrastructura de reţea

Posted by
Share Button

Majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene au respins o propunere venită de la marii operatori de telecomunicaţii din Europa, vizând obligarea marile firme din tehnologie să contribuie la investiţiile necesare în infrastructura de reţea, pentru a putea fi lansate servicii 5G şi internet în bandă largă, au declarat pentru Reuters surse din apropierea acestui dosar.

Potrivit surselor, miniştrii Tehnologiei din 18 state membre fie au respins, fie au criticat ideea unei taxe pentru investiţiile în infrastructura de reţea, la o reuniune cu comisarul european pentru industrie, Thierry Breton, care a avut loc joi la Luxemburg.

Deutsche Telekom, Orange, Telefonica şi Telecom Italia vor ca giganţii din tehnologie precum Alphabet (Google) sau Meta (Facebook) să suporte o parte din costurile cu investiţiile în infrastructura de reţea şi propunerile lor au fost primite în mod favorabil de comisarul Thierry Breton, fost director general la grupul francez de telefonie France Telecom precum şi la firma franceză de consultanţă în IT Atos. În schimb, giganţii din tehnologie, precum Alphabet (Google), Meta (Facebook), Netflix, Amazon.com şi Microsoft Corp au respins ideea taxei respective, susţinând că ele investesc deja în ecosistemul digital.

Sursele citate de Reuters susţin că miniştrii Tehnologiei din majoritatea statelor membre au menţionat lipsa unor studii de impact cu privire la efectele unei taxe pentru investiţiile în infrastructura de reţea, absenţa unui decalaj de investiţii precum şi riscul ca marile firme din tehnologie să transfere costurile suplimentare pe seama consumatorilor, sub forma unor preţuri mai mari. De asemenea, miniştrii au avertizat cu privire la o posibilă încălcare a regulilor UE privind neutralitatea Internetului, care cer ca toţi utilizatorii să fie trataţi în mod egal, precum şi barierele ridicate în calea inovaţiei şi o reducere a calităţii produselor.

Potrivit surselor printre criticii propunerii se numără Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Finlanda, Germania, Irlanda, Lituania, Malta şi Ţările de Jos. În schimb, Cipru, Franţa, Grecia, Ungaria şi Italia şi-au exprimat sprijinul faţă de propunerea venită de la operatorii europeni de telecomunicaţii în timp ce Polonia, Portugalia şi România fie au adoptat o poziţie neutră, fie nu au încă un punct de vedere.

Comisarul Thierry Breton este aşteptat să vină cu un raport până la finele lunii iunie, care să conţin în inclusiv punctele de vedere ale marilor firme din tehnologie, operatorilor de telecomunicaţii şi altor părţi implicate, care va constitui un punct de plecare pentru următorii paşi.

Orice propunere legislativă a Comisiei trebuie negociată cu ţările membre UE şi Parlamentul European înainte de a deveni lege. 

276
Share Button

Leave a Reply