O nouă companie a intrat, în premieră, în Top 5 cei mai mari producători de smartphone din lume

Posted by
Share Button

Un nou jucător din industria telefoanelor mobile a reușit să pătrundă în topul celor mai mari cinci furnizori la nivel mondial, o surpriză semnificativă pe o piață extrem de competitivă, dar care a ajuns la al optulea trimestru consecutiv de scădere.

Livrările globale de smartphone-uri au scăzut cu 7,8% în al doilea trimestru al anului 2023 față de aceeași perioadă a anului trecut, la 265,3 milioane de unități, potrivit datelor preliminare de la International Data Corporation (IDC).

Aceasta reprezintă a opta scădere consecutivă a pieței, care se confruntă cu o cerere scăzută, inflație, incertitudini macroeconomice și un exces de stocuri, însă ritmul de declin încetinește în comparație cu trimestrele anterioare.

În acest context, compania chineză Transsion, care deține brandurile Tecno, Itel și Infinix, a reușit să fie inclusă în lista primilor mari cinci producători de smartphone-uri, după un deceniu în care a cucerit piețele din Africa.

În al doilea trimestru al anului, Transsion a livrat 25,3 milioane de telefoane, corespunzătoare unei cote de 9,5% din piață, aproape la egalitate cu OPPO care, de pe locul 4, deține o cotă de 9,6% – o diferență de numai 100.000 de smartphone-uri.

În 2008, Transsion Holdings a vândut primul său dispozitiv mobil în Nigeria. În decursul unui deceniu, compania chineză, care are practic zero recunoaștere a numelui în China, s-a extins în întreaga Africă. În 2017, a depășit Samsung ca principal furnizor de telefoane mobile pe continent.

Cine se află în spatele Transsion?

După ce a petrecut începutul anilor 2000 călătorind în străinătate pentru divizia de afaceri externe a producătorului chinez de telefoane mobile Ningbo Bird, fondatorul Transsion, Zhu Zhaojiang, a pornit pe cont propriu. A deschis primul birou Transsion în Lagos în 2008 și, orientându-și privirea către Africa Subsahariană și s-a concentrat pe adaptarea caracteristicilor smartphone-urile sale la nevoile pieței africane. Acestea includ funcționalitatea dual SIM, care a fost bine primită deoarece utilizatorii africani folosesc adesea mai multe cartele SIM pentru a economisi bani, durată lungă de viață a bateriei, adaptate la ratele scăzute de electrificare din Africa și la frecvența întreruperilor de curent, și, bineînțeles, prețuri foarte mici.

De asemenea, Transsion a inclus mai multe limbi africane în telefoanele sale, iar brandul Tecno a fost primul brand important de telefoane mobile din Etiopia care a inclus suport pentru tastatură în limba amharică.

Un alt aspect distinctiv al mărcii Tecno a fost camera sa, dezvoltată pentru a oferi expunere mai bună pe tonurile de piele mai închise. Transsion a investit semnificativ în cercetare și dezvoltare pentru acest proiect, analizând milioane de fotografii ale africanilor cu piele mai închisă și studiind setările de expunere și temperatură a culorilor folosite de utilizatorii locali.

Mai mult, în 2019, Transsion a început să își extindă operațiunile de producție în Pakistan, Bangladesh și India și de anul trecut a intrat pe piața din America Latină și Europa Centrală și de Est.

Topul producătorilor de telefoane

În al doilea trimestru, Samsung a deținut supremația livrărilor de smartphone-uri, cu 53,5 milioane de unități și o cotă de peste 20%. Urmează, firește, Apple – cu 42,5 milioane de telefoane livrate (16%) și Xioami, cu 33,2 milioane de unități (12,5%).

„Vestea bună este că nivelurile de inventar sunt în îmbunătățire și ultimele discuții de pe piață sugerează că până în T3 excesul de stocuri în dispozitive finite, dar și în componente ar trebui să se clarifice,” a declarat Nabila Popal, director de cercetare la IDC Mobility and Consumer Device Trackers. „Pe măsură ce nivelurile de stoc se normalizează, începem să vedem un optimism de la producătorii cheie și lanțurile de aprovizionare, și ne așteptăm ca piața să revină pe creștere până la sfârșitul anului și în 2024. Pe măsură ce piața se redresează, există și o oportunitate pentru furnizori să câștige cote de piață. IDC anticipează o schimbare în clasamentul furnizorilor la partea inferioară a listei, așa cum vedem deja că se întâmplă în acest trimestru cu Transsion care intră în Top 5 pentru prima dată.”

China a înregistrat o scădere anuală de 2,1% în perioada aprilie-iunie, după cinci trimestre de contracție semnificativă de două cifre. Cu toate că aceasta este o îmbunătățire față de trimestrele anterioare, încrederea și cheltuielile consumatorilor rămân reduse, atrag atenția analiștii IDC. Celelalte regiuni mari, inclusiv Asia/Pacific (excluzând Japonia și China), Statele Unite și Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA), au înregistrat, de asemenea, scăderi ale livrărilor de 5,9%, 19,1% și respectiv 3,1% în perioada analizată.

„Chiar dacă prima jumătate a anului a adus multe provocări pieței, credem că rămân o mulțime de oportunități în așteptare în a doua jumătate a anului,” a declarat Anthony Scarsella, director de cercetare în cadrul diviziei Mobile Phones la IDC. „Piața dispozitivelor pliabile rămâne un produs interesant pentru consumatori, iar sosirea de noi modele și noi furnizori care se alătură cursei sperăm să se traducă într-o adoptare mai largă și prețuri mai mici”.

Mai mult, analistul estimează că piața smartphone-urilor pliabile să crească cu aproape 50% în 2023, în timp ce piața totală va rămâne în scădere.

234
Share Button

Leave a Reply