Analiză: Cu cât se vor scumpi telefoanele în anii următori

Posted by
Share Button

Livrările de smartphone-uri la nivel mondial sunt prognozate să înregistreze o creștere de 7,3% în ultimul trimestru al anului, urmând ca redresarea pieței să continue și în 2024, cu o creștere de 3,8%, potrivit International Data Corporation (IDC). Chiar dacă piața va crește în volum, vânzările se vor afla sub nivelul de dinaintea pandemiei, iar prețurile medii ale unui telefon ”vor rămâne considerabil mai mari decât înainte”.

„Norii s-au risipit în sfârșit și putem spune că ce a fost mai rău a trecut”, a declarat Nabila Popal, director de cercetare în cadrul IDC. „În timp ce rata de redresare variază în funcție de regiuni, aerul schimbării este cel mai evident în China, unde consumatorii ies în sfârșit din carapace și cheltuiesc pe dispozitive, alimentați de entuziasmul provocat de revenirea Huawei, care, la rândul său, este de așteptat să aibă un impact pozitiv pe termen lung asupra pieței mai mari de Android. Mai important, pe măsură ce intrăm în noua eră a creșterii temperate, de o singură cifră, și a ciclurilor de reîmprospătare mai lungi, este clar că piața se maturizează. În timp ce piața totală va rămâne sub nivelul livrărilor de dinaintea pandemiei pe tot parcursul perioadei analizate, partea bună a lucrurilor este că prețurile medii de vânzare și valoarea pieței vor rămâne considerabil mai mari decât înainte.”

IDC preconizează că prețurile medii de vânzare ale smartphone-urilor va crește cu 5,5% în 2023, până la 438 de dolari, marcând un al patrulea an consecutiv de creștere, pe măsură ce piața premium continuă să crească în toate regiunile. Inclusiv în România, piața se află în scădere, însă segmentul telefoanelor premium, de peste 600 de euro, și celor ultra premium, de peste 1.000 de euro, crește accelerat în fiecare an.

Cu toate acestea, analiștii se așteaptă ca scumpirea să se atenueze și să scadă treptat până la 396 de dolari în 2027, nivel peste previziunile anterioare. Din perspectiva sistemelor de operare (OS), iOS va rămâne mai rezistent la provocările macroeconomice, cu o creștere de 0,6%, atingând o cotă record de 19,6% în acest an, în timp ce Android este prognozat să scadă cu 4,4%. Pe termen lung, Android va crește puțin mai rapid decât iOS, mărindu-și cota de piață la 81,3% până la sfârșitul anului 2027.

În plus, telefoanele cu capabilități 5G își vor crește cota de piață și ar urma să aibă o pondere de 83% până în 2027, de la 61% în acest an.

298
Share Button

Leave a Reply