ANCOM: Utilizatorii serviciilor de comunicaţii electronice au dreptul de a fi informaţi cu privire la atingerea unei limite de consum

Posted by
Share Button

Furnizorii de servicii de telefonie şi de acces la internet din România au obligaţia de a informa consumatorii la atingerea limitei de consum în valoare de 50 de euro/250 lei (fără TVA), care depăşeşte valoarea abonamentului, informează joi Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Potrivit sursei citate, utilizatorii de servicii de comunicaţii electronice au dreptul de a fi informaţi cu privire la atingerea unei limite de consum suplimentare valorii lunare a abonamentului, iar furnizorii au obligaţia monitorizării, în timp util, a nivelului consumului acestor servicii.

"Pentru a spori transparenţa şi pentru a le permite consumatorilor să îşi controleze mai bine costurile rezultate din utilizarea serviciilor de comunicaţii electronice, furnizorii de servicii de acces la internet şi de servicii de telefonie oferă acestora facilitatea de a urmări, în timp util, nivelul consumului pentru fiecare serviciu inclus în planul tarifar şi îi informează atunci când volumul unui serviciu inclus în planul tarifar este consumat în întregime, respectiv la atingerea limitei de consum (financiară sau de volum). ANCOM a stabilit ca limita de consum la atingerea căreia furnizorii sunt obligaţi să informeze consumatorii este reprezentată de realizarea unui cost în cuantum de 50 euro/250 lei (fără TVA), peste valoarea abonamentului", se precizează într-un comunicat ANCOM remis AGERPRES.

Informarea are în vedere doar consumul serviciilor a căror plată se realizează ulterior furnizării acestora (pe bază de abonament), ţinând cont de specificul cartelelor preplătite, în cazul cărora plata pentru serviciile oferite se face în avans, astfel încât consumatorul să fie permanent în control în ceea ce priveşte sumele utilizate pentru serviciile solicitate.

În funcţie de politica comercială a furnizorilor, acest cost suplimentar poate include şi costurile înregistrate la accesarea serviciilor cu valoare adăugată. "Aşadar, furnizorii au responsabilitatea de a avertiza consumatorii în momentul atingerii acestui cost, contribuind la gestionarea mai eficientă a consumului de servicii de comunicaţii electronice. În acelaşi timp, consumatorii au posibilitatea de a renunţa, în mod expres, la această informare", menţionează autoritatea.

Utilizatorii finali microîntreprinderi, întreprinderi economice fără personalitate juridică, întreprinderi mici sau organizaţii non-profit beneficiază de aceleaşi drepturi pe care le au şi consumatorii, în măsura în care nu au convenit în mod explicit să renunţe, în tot sau în parte, la aceste drepturi.

Potrivit sursei citate, în cazul unor probleme/neclarităţi cu privire la această facilitate, ANCOM recomandă consumatorilor, respectiv utilizatorilor finali indicaţi anterior, să se adreseze mai întâi furnizorului. În situaţia în care furnizorul nu a rezolvat aspectul semnalat, aceştia se pot adresa ANCOM.

InfoCentru ANCOM pune la dispoziţia utilizatorilor informatii utile despre serviciile de comunicaţii electronice (telefonie, internet şi televiziune) şi serviciile poştale, pentru a-i sprijini în alegerea şi folosirea acestor servicii. Informaţiile se referă în principal la încheierea contractelor, modalitatea de tarifare, calitatea serviciilor, deblocarea terminalelor sau serviciul de roaming. În plus, utilizatorii pot găsi ghiduri dedicate, pe teme precum fraudele prin telefon sau serviciile de acces la internet. 

130
Share Button

Leave a Reply