Oracle avertizează că interzicerea TikTok în SUA i-ar afecta afacerile

Posted by
Share Button

O interzicere a TikTok în SUA ar putea afecta afacerile Oracle, a recunoscut compania de software în raportul său anual, transmite CNBC.

În aprilie, preşedintele Joe Biden a semnat un proiect de lege prin care cere ca grupul ByteDance din China să vândă TikTok în nouă luni, sau un an dacă se aprobă o prelungire, dacă compania de video scurte doreşte să evite o interdicţie în SUA.

Structura de proprietate a TikTok a fost mult timp o sursă de tensiuni în SUA din cauza preocupărilor legate de faptul că datele utilizatorilor se duc spre China.

Oracle oferă infrastructură cloud pentru TikTok, care are peste 150 de milioane de utilizatori în SUA.

”Dacă nu putem oferi aceste servicii către TikTok şi dacă nu putem redistribui acea capacitate în timp util, veniturile şi profiturile noastre ar fi afectate negativ”, a spus Oracle în raportul său anual pentru anul fiscal încheiat la 31 mai.

Preocuparea faţă de TikTok şi deţinerea sa chineză datează din 2020, când Donald Trump, care era atunci preşedinte, a făcut presiuni pentru vânzarea sau cesionarea activelor către SUA. Această presiune a determinat discuţii cu Microsoft.

Săptămâni mai târziu, Oracle a anunţat că face parte din propunerea ByteDance către Departamentul de Trezorerie al SUA de a furniza servicii cloud care ar putea ajuta TikTok să rămână disponibilă în SUA.

TikTok a continuat cu o iniţiativă numită Project Texas, concepută pentru a menţine serviciile TikTok pentru utilizatorii din SUA care rulează pe infrastructura cloud Oracle, situată în interiorul ţării.

TikTok a spus că Oracle va fi, de asemenea, responsabilă pentru compilarea aplicaţiei şi livrarea acesteia către magazine de aplicaţii terţe.

”Singurul lucru pe care vi-l pot spune este că avem o relaţie excelentă cu cei de la TikTok”, a spus CEO-ul Oracle, Safra Catz, la o conferinţă telefonică din 2022 cu analiştii.

În urma legislaţiei bipartizane din acest an care vizează TikTok şi a semnării de către Biden a proiectului de lege care impune vânzarea acestuia, TikTok a intentat un proces argumentând că legea încalcă protecţia libertăţii de exprimare a Primului Amendament.

Investitorul imobiliar Frank McCourt şi fostul secretar al Trezoreriei Steven Mnuchin şi-au exprimat interesul să cumpere TikTok, dar nu s-a concretizat niciun acord.

Oracle nu a dezvăluit detalii despre legăturile sale financiare cu TikTok.

Analiştii Evercore au estimat în aprilie că, dacă TikTok generează vânzări de 16 miliarde de dolari în SUA anual, ar putea cheltui 3% până la 5% ca procent din venituri pe infrastructura cloud, care ar ajunge la 480 de milioane de dolari până la 800 de milioane de dolari.

Veniturile din infrastructura cloud ale Oracle pentru anul fiscal au fost de 6,9 ​​miliarde USD.

TikTok nu a răspuns imediat la o solicitare de comentariu.

139
Share Button

Leave a Reply