Apple și Samsung își mențin dominația pe piața smartphone-urilor în al doilea trimestru al anului, dar competiția se întețește. Chiar dacă cei doi giganți încă ocupă nouă din cele zece poziții în topul vânzărilor, Xiaomi a reușit să intre în clasament, conform datelor furnizate de Counterpoint Research.
Samsung a cedat un loc către Xiaomi, care a revenit pe listă după două trimestre consecutive de dominație a Apple și Samsung. Apple a păstrat numărul de locuri pe listă cu cele patru modele iPhone ale sale. Cu toate acestea, plasarea iPhone-urilor pe listă a slăbit. În timp ce seria iPhone 14 și iPhone 13 capturaseră toate primele patru locuri în T2 2023, iPhone 15, iPhone 15 Pro Max și respectiv iPhone 15 Pro au ocupat primele trei locuri în acest trimestru. iPhone 14 a reușit să ocupe doar locul șase.
”Contribuția Apple la top 10 în ceea ce privește volumul total al vânzărilor și cota de vânzări a scăzut de la an la an în T2 2024. Cu toate acestea, volumul și cota de vânzări ale seriei Pro au crescut, demonstrând, împreună cu o scădere în clasament a generației mai vechi de iPhone, o reorientare a cererii către smartphone-uri de gamă superioară”, arată analiștii Counterpoint Research.
Deși o ușoară scădere a poziției ocupate de Samsung Galaxy S24 Ultra la nr. 9 în T2 2024, comparativ cu poziția nr. 8 a modelului S23 Ultra în T2 2023, poate părea să contrazică tendința de premiumizare, o lansare relativ timpurie a flagship-ului în acest an, care a transferat o parte din vânzări în T1, a jucat un rol. Cel mai bun smartphone Samsung de pe listă în acest trimestru a fost Galaxy A15 5G, urmat de versiunea 4G a telefonului. Oferind capabilități multitasking eficiente, seria A15 este populară în partea inferioară a segmentului de nivel mediu. Celelalte două modele Samsung de pe listă au aparținut, de asemenea, seriei sale A. Galaxy A55 5G, care are un preț situat în partea superioară a segmentului mid-tier și vine cu unele caracteristici de securitate interesante, a ocupat locul șapte. Galaxy A05, un alt model din gama inferioară, a ocupat locul 10.
Xiaomi a fost singurul alt brand cu o intrare în top, cu telefonul Redmi 13C 4G pe locul opt. Predecesorul său, Redmi 12C, a ajuns, de asemenea, în top 10. Având în vedere că disponibilitatea smartphone-urilor Redmi se extinde dincolo de bastioanele tradiționale din Asia, Orientul Mijlociu și Africa, dar și Caraibe și America Latină , telefoanele Redmi C reprezintă un upgrade față de modelele din seria A de gamă inferioară, care obișnuiau să fie intrările obișnuite ale Redmi din top.
”Privind imaginea de ansamblu, numărul de telefoane premium din top 10 în al doilea trimestru a fost de cinci, la fel ca în perioada similară a anului trecut, dar vânzările lor cumulate ca procent din piața globală a smartphone-urilor au scăzut cu aproximativ 1,5%. Lansarea mai timpurie a modelului S24 Ultra și dificultățile întâmpinate de seria iPhone 15 în China au contribuit la acest declin, care nu reflectă o tendință mai largă. În plus, o mare parte din piața chineză pierdută de Apple a mers către telefoanele premium ale Huawei. Pe măsură ce numărul de smartphone-uri GenAI crește pe parcursul anului, în special odată cu lansarea seriei iPhone 16, ne așteptăm să vedem continuarea unei tendințe susținute pe termen lung către premiumizare”, mai arată Counterpoint în raportul său.
135