Turcia amendează reţelele sociale pentru nerespectarea legislaţiei

Posted by
Share Button

Autorităţile turce au impus miercuri o primă serie de amenzi principalelor reţele sociale, inclusiv Twitter, Facebook şi Instagram, pentru încălcarea unei legi controversate care întăreşte în mod considerabil puterea autorităţilor pe aceste platforme, transmite AFP.

"O amendă de 10 milioane de lire (aproape un milion de euro) a fost impusă furnizorilor de reţele sociale Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, YouTube şi TikTok, care nu şi-au desemnat un reprezentant local până la termenul limită prevăzut de lege", care era 2 noiembrie, a anunţat pe Twitter ministrul adjunct al Transporturilor şi Infrastructurii, Ömer Fatih Sayan.

O lege care întăreşte în mod considerabil controlul autorităţilor asupra reţelelor sociale a intrat în vigoare luna trecută în Turcia. Conform acestei legi, reţelele sociale cu mai mult de un milion de conectări unice pe zi, precum Twitter sau Facebook, trebuie să aibă un reprezentant local în Turcia şi să respecte decizia tribunalelor care le solicită să elimină un anumit conţinut în decurs de 48 de ore.

În caz de nerespectare a acestor obligaţii, platformele riscă amenzi care pot ajunge până la 30 milioane de lire (aproape trei milioane de euro), interdicţia de a mai colecta venituri din publicitate de la firmele din Turcia şi o reducere lăţimii de bandă cu până la 90%, ceea ce face platforma prea lentă pentru a fi utilizată.

În pofida sancţiunilor, aproape toate reţelele sociale au refuzat, până în prezent, să respecte măsurile prevăzute în lege, considerând că ar putea deschide calea pentru cereri de cenzură. Potrivit lui Yaman Akdeniz, profesor de drept la Universitatea Bilgi din Istanbul, doar platforma rusă VKontakte ar fi acceptat să îşi desemneze un reprezentant în Turcia.

Twitter şi Facebook sunt deja supravegheate cu atenţie de Guvernul turc şi numeroase procese pentru "insultă la adresa şefului statului" şi "propagandă teroristă" au fost intentate pe baza unor simple mesaje tweet.

Potrivit unui raport al Asociaţiei pentru libertate de expresie, în 2019 Turcia a blocat accesul la 408.000 de site-uri, 40.000 de mesaje tweeter, 10.000 de clipuri video de pe YouTube şi 6.200 de share-uri pe Facebook. 

470
Share Button

Leave a Reply