Kremlinul le-a cerut oficialilor să nu mai folosească telefoanele iPhone – Kommersant

Posted by
Share Button

Kremlinul le-a spus oficialilor implicaţi în pregătirile pentru alegerile prezidenţiale din Rusia din 2024 să nu mai folosească iPhone-urile Apple, din cauza îngrijorărilor că aceste dispozitive pot fi spionate de agenţiile de informaţii occidentale, a relatat luni ziarul Kommersant, citat de The Guardian şi Reuters.

Funcţionarii Kremlinului care se ocupă de politica internă, proiectele publice, cei din Consiliul de Stat şi din departamentului IT al administraţiei prezidenţiale au termen-limită data de 1 aprilie pentru a-şi schimba telefoanele, a relatat cotidianul Kommersant, citând o sursă neidentificată.

La un seminar organizat de Kremlin cu oficialii implicaţi în politica internă, Serghei Kirienko, prim-adjunct al şefului administraţiei prezidenţiale, le-ar fi cerut acestora să-şi schimbe telefoanele iPhone până la 1 aprilie, a declarat sursa ziarului Kommersant.

"S-a terminat cu iPhone-ul: fie îl aruncaţi, fie îl daţi copiilor", a declarat unul dintre participanţii la întâlnire, citat de Kommersant. 

Kremlinul consideră că telefoanele iPhone sunt mai susceptibile la piraterie şi spionaj din partea specialiştilor occidentali decât alte smartphone-uri, explică ziarul economic rus.

Oficialii au fost îndemnaţi să îşi înlocuiască iPhone-urile cu telefoane Android sau cu sisteme de operare omoloage chinezeşti sau ruseşti.

Întrebat despre aceste informaţii publicate de Kommersant, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că nu există nicio diferenţă între smartphone-uri. "Orice smartphone este un mecanism destul de transparent, indiferent de sistemul de operare pe care îl are, Android sau iOS", a spus Peskov. "Fireşte, telefoanele inteligente nu ar trebui să fie folosite pentru afaceri oficiale", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Kremlinul ar putea furniza alte dispozitive cu sisteme de operare diferite, pentru a înlocui iPhone-urile, a mai scris Kommersant.

Vladimir Putin a declarat întotdeauna că nu are un smartphone, deşi Peskov a spus că Putin foloseşte internetul din când în când.

279
Share Button

Leave a Reply