România are unele dintre cele mai bune prețuri din lume la abonamentele de internet fix, doar patru state având tarife mai mici, potrivit unui studiu derulat de cable.co.uk.
Cel mai ieftin internet în bandă largă din lume este în Sudan, cu un cost mediu de 2,3 dolari pe lună, apoi în Kazahstan (5,11 dolari pe lună), Republica Moldova, cu 7,03 dolari pe lună, și Belarus (7,34 de dolari pe lună).
La capătul opus, cel mai scump este în Burundi, unde locuitorii scot din buzunar 383,79 de dolari pe lună, dacă vor să aibă acces la internet broadband.
Compania britanică specializată în studierea pieței de telecom arată, în studiul său, că România a urcat trei poziții față de ediția anterioară a studiului, din primăvara anului trecut, când ocupa locul 8, cu un cost mediu de 9 dolari. Astfel, ţara noastră se păstrează pe prima poziţie în regiune.
”Sunt 14 țări calificate în regiunea Europei de Est, toate aflate în prima jumătate a clasamentului, una dintre ele (România) intrând în top 10, iar alte 11 în top 50. În general, regiunea are o medie de preț de 19,22 USD pe lună, ceea ce o face să fie a doua cea mai ieftină regiune din lume. Cele mai ieftine trei țări sunt România (7,57 de dolari, locul 5), Bulgaria (12,71 de dolari, locul 16) și Kosovo (12,76 de dolari, locul 17). Cele mai scumpe trei au fost Slovenia (42,54 de dolari, locul 98), Cehia (24,04 de dolari, locul 51) și Muntenegru (23,41 de dolari, locul 48)”, se arată în raport.
În Europa de Vest, compania a comparat prețul mediu în 29 de țări și a concluzionat că regiunea se situează la mijloc, spre partea inferioară a clasamentului, niciuna dintre ele nefiind în top 50. Prețul mediu regional a crescut ușor față de anul trecut, la 50,87 de dolari, ceea ce face ca această regiune să fie a șaptea cea mai ieftină dintre cele 13 regiuni globale.
Cel mai ieftin cost luna pentru internetul fix a fost Malta (27,41 de dolari și locul 59) Italia (28,69 de dolari, locul 64), urmată de Portugalia (31,67 de dolari, locul 69). Cele mai scumpe prețuri se găsesc în Norvegia (87,36 de dolari, locul 185), urmată de Insulele Feroe (83,59 de dolari, locul 176) și Islanda (78,04 dolari, locul 170).
”Nu este deloc surprinzător faptul că națiunile cele mai avansate și dezvoltate tind să aibă unele dintre cele mai scumpe rețele de bandă largă. La urma urmei, câștigurile sunt mai mari, iar investițiile și implementarea de noi tehnologii tind să fie mai avansate. Sau cel puțin așa s-ar putea crede. Cu toate acestea, este interesant faptul că cea mai ieftină bandă largă din lume tinde să se regăsească în Europa de Est și în națiunile CSI. Aceste țări tind să aibă unele dintre cele mai avansate infrastructuri (procent ridicat de acoperire FTTP cu fibră optică integrală) și sunt cumva capabile să le ofere utilizatorilor la prețuri foarte mici.
about:blank
Într-un fel, acest lucru anulează ideea că regiuni precum Europa de Vest și America de Nord plătesc mai mult din cauza costului de implementare a noilor tehnologii și, de fapt, indică mai ușor ideea că oamenii din aceste țări sunt obligați să plătească mai mult pur și simplu pentru că pot”, a comentat studiul Dan Howdle, analist senior.
Statele Unite sunt una dintre cele mai scumpe națiuni occidentale dezvoltate, pe locul 146 în clasamentul general, cu un cost mediu al pachetului de 59,99 de dolari pe lună.
America de Nord s-a descurcat cel mai prost în general, toate cele patru țări din această regiune aflându-se în jumătatea inferioară a tabelului și având cel mai mare preț mediu al pachetului pentru întreaga regiune (104,33 de dolari).
Cable.co.uk a colectat și analizat date de la 3.703 pachete de oferte pentru internet în bandă largă din 219 de țări, în perioada 2 ianuarie 2023 – 1 martie 2023.
341